Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią

Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka

ratingratingratingratingrating

2

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

30 dekagramów

25 dekagramów

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 łyżeczka

1 szczypta

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonego wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Krok 2

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju.

Krok 3

Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek, myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Dodajemy do kiełbasy na patelnię. Dynię i kiełbasę oprószamy przyprawami i dusimy chwilę aż dynia będzie miękka, łączymy z odsączonym makaronem i mieszamy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ekspresowy makaron z kiełbasą i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej