Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

3 łyżki

1 szczypta

4 sztuki

1 szczypta

2 sztuki

0.5 szklanki

2 plastry

4 plastry

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek i cebulkę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mieszankę warzywną, duś na małym ogniu przez kilka minut.

Krok 2

Dodaj przecier pomidorowy i szparagi. Dopraw do smaku. Duś jeszcze przez 15minut.

Krok 3

Warzywny farsz przełóż do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Do każdej wbij po jednym surowym jajku, nie mieszaj.

Krok 4

Wędlinę posiekaj drobno i przykryj białka, żółtka pozostaw na wierzchu. Oprósz solą i pieprzem. Piecz przez ok. 10-15min. w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni, do czasu, gdy jajka się zetną.

Krok 5

Podawaj na gorąco.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Eleganckie hiszpańskie jajka w kokilkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Szarlotka biszkoptowa
czas przygotowania
75 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej