
Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
3 łyżki
1 szczypta
4 sztuki
1 szczypta
2 sztuki
0.5 szklanki
2 plastry
4 plastry
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek i cebulkę posiekaj drobno i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj mieszankę warzywną, duś na małym ogniu przez kilka minut.
Krok 2
Dodaj przecier pomidorowy i szparagi. Dopraw do smaku. Duś jeszcze przez 15minut.
Krok 3
Warzywny farsz przełóż do wysmarowanych tłuszczem kokilek. Do każdej wbij po jednym surowym jajku, nie mieszaj.
Krok 4
Wędlinę posiekaj drobno i przykryj białka, żółtka pozostaw na wierzchu. Oprósz solą i pieprzem. Piecz przez ok. 10-15min. w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni, do czasu, gdy jajka się zetną.
Krok 5
Podawaj na gorąco.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej