Faszerowana dynia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana dynia

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

10

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

800 gramów

1 szklanka

20 sztuk

0.3 szklanki

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Obierz i posiekaj cebulę podsmaż na maśle, dodaj orzeszki pinii i upraż. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Krok 2

Pokrój oliwki, odsącz dynię z zalewy, sparz rodzynki.

Krok 3

Mięso wymieszaj z ryżem, cebulą orzeszkami, oliwkami, dynią z octu, rodzynkami, tartą bułką, dopraw pieprzem, imbirem i kardamonem. Dodaj jajko.

Krok 4

Odetnij wierch dyni, wydrąż miąższ, wnętrze natrzyj przyprawą Delikat. W dyni ułóż masę mięsną. Tak przygotowaną dynię połóż na blasze, skrop olejem, piecz 2 godziny w 180 stopni. Gotową ozdób uprażonymi na patelni pestkami dyni.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej