Faszerowana dynia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Faszerowana dynia

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 łyżki

3 łyżki

10

1 sztuka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 pęczek

1 łyżeczka

800 gramów

1 szklanka

20 sztuk

0.3 szklanki

3 łyżki

1 opakowanie

1 sztuka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż. Obierz i posiekaj cebulę podsmaż na maśle, dodaj orzeszki pinii i upraż. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Krok 2

Pokrój oliwki, odsącz dynię z zalewy, sparz rodzynki.

Krok 3

Mięso wymieszaj z ryżem, cebulą orzeszkami, oliwkami, dynią z octu, rodzynkami, tartą bułką, dopraw pieprzem, imbirem i kardamonem. Dodaj jajko.

Krok 4

Odetnij wierch dyni, wydrąż miąższ, wnętrze natrzyj przyprawą Delikat. W dyni ułóż masę mięsną. Tak przygotowaną dynię połóż na blasze, skrop olejem, piecz 2 godziny w 180 stopni. Gotową ozdób uprażonymi na patelni pestkami dyni.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Faszerowana dynia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej