Filet z dorsza zapiekany z pomidorem i mozzarellą
łatwe
128 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
4 łyżeczki
12 plastrów
12 plastrów
4 szczypty
20 sztuk
12 plastrów
600 gramów
2 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Filet z dorsza umyj i osusz. Posmaruj go oliwą z oliwek, oprósz świeżo mielonym pieprzem. Na rybę połóż 3 plastry pomidora obranego ze skórki, posyp tymiankiem, a następnie połóż plastry mozzarelli. Rybę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut.

Krok 2
Oczyszczone szparagi ugotuj al dente na parze, następnie pozawijaj w szynkę prosciutto. Szparagi podpiecz w piekarniku razem z rybą. Filet z dorsza podawaj z ugotowanymi ziemniaczkami, posypanymi koperkiem oraz ze szparagami.


Dobra rada:
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, cynku, miedzi, manganu, jodu, witaminy C, witaminy E, niacyny, witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12, witaminy D, folianów.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej