Flaki po zamojsku - wołowe: przepis | Przepisy.pl pixel

Flaki po zamojsku

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
180 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

33 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

71 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

3 sztuki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

0.5 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Flaki włóż do garnka z gotującą się wodą i gotuj 5 min, następnie odcedź. Czynność tą powtórz do momentu, aż pozbędziesz się charakterystycznego dla flaków zapachu.

Flaki po zamojsku - Krok 1

Krok 2

W garnku zagotuj wodę i wrzuć kostkę bulionu Knorr i obgotowane flaki. Gotuj 4 godziny.

Flaki po zamojsku - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie obierz warzywa i pokrój je w drobne paseczki i dodaj je do flaków ok. 30 min przed końcem gotowania.

Flaki po zamojsku - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, majeranek, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj, dodaj ok. szklankę wywaru z flaków. Całość energicznie wymieszaj i gotową zasmażkę dodaj do garnka z flakami. Gotowe flaki podawaj z chlebkiem.

Flaki po zamojsku - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Ela

    Ela , 22.12.2024

    Do tej pory mój najlepszy przepis! Dziękuję. Flaki wychodzą wyśmienite! Troszkę zmodyfikowałam po swojemu, dodając żeberka trójkąty (mięsne) po trzykrotnym zagotowaniu flaczków. Żeberka gotowały się z flaczkami 3h. Reszta wg przepisu. Polecam, palce lizać!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Flaki po zamojsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Flaki po zamojskuFlaki po zamojsku

Rozgrzewające flaczki można przyrządzać na wiele sposobów – po warszawsku, cieszyńsku czy zamojsku. Poświęćmy chwilę właśnie na ten ostatni przepis. Powrót do domu w mroźne popołudnie od razu staje się bardziej przyjemny, kiedy czeka na ciebie talerz gorącej zupy. Na co zwrócić uwagę, jeśli do przygotowania wybierzesz przepis na flaki po zamojsku? Zadbaj o odpowiednią, klarowną konsystencję bulionu i dobór pasujących przypraw.

Dla kogo?

Ci, którzy wolą po posiłku odpocząć, zamiast stać przy zlewie, pokochają flaki wołowe po zamojsku. Przepis przewiduje do przygotowania tylko jeden garnek – w sam raz dla kuchennych czyściochów. Polecamy do także tym, którzy spontanicznie decydują o tym, co będą jeść. Flaki można zamrozić lub zawekować – gdy najdzie cię na nie ochota, po prostu wyjmij je ze spiżarki!

Na jaką okazję?

Flaki po zamojsku podaje się na wszelkie imprezy rodzinne i celebracje – od urodzinowego obiadu po pierwsze danie na hucznym weselu. Nie potrzeba jednak wielkiej okazji, żeby je zjeść – flaczki mogą stać się częścią twojego codziennego menu na obiad. Sprawią, że uczucie sytości nie opuści cię do kolejnego posiłku.

Czy wiesz, że?

Istnieje Światowy Dzień Flaków – obchodzimy go 24 października. Przyznaj, że to odpowiedni dzień na talerz zupy pachnącej przyprawami. A więc świętujmy!

Dla urozmaicenia:

Eksperymentuj z przyprawami, a w celu wzmocnienia doznań rozgrzewających dodaj jalapeño lub chili do flaków po zamojsku. Przepis nabierze jeszcze więcej smaku, gdy przyprawisz zupę odrobiną startego imbiru. Rozgrzeje on organizm i wspomoże twoją odporność. Wprowadź więc 1 gram suszonego imbiru do swojej codziennej zbilansowanej diety.