Garus ze śliwek z ziemniakami - przepis: zupa | Przepisy.pl pixel

Garus

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
111 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

3 łyżki

1 łyżka

5 dekagramów

1 łyżka

80 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj we wrzącej osolonej wodzie do miękkości.

Garus - Krok 1

Krok 2

Umyte i namoczone suszone owoce ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody powinno być tyle, żeby owoce były przykryte.

Garus - Krok 2

Krok 3

Miękkie owoce przetrzyj przez sito lub zmiksuj blenderem.

Garus - Krok 3

Krok 4

Połącz z wywarem własnym, dodaj rozkruszony piernik, cukier, cynamon według smaku, po czym chwilę pogotuj, aż piernik rozmoczy się całkowicie.

Garus - Krok 4

Krok 5

Potrawę zagęść niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie zagotuj i zdejmij z ognia.

Garus - Krok 5

Krok 6

W trakcie gotowania potrawę należy ciągle mieszać, aby nie przypaliła się.

Garus - Krok 6

Krok 7

Ziemniaki po ugotowaniu odcedź, przełóż do głębokiej salaterki, następnie zalej przygotowanym przecierem.

Garus - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Garus - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - GarusGarus

Suszone owoce to nieodłączny składnik wigilijnego kompotu i świątecznych ciast. Teraz możesz ugotować z nich także wigilijną zupę z aromatem piernika. Wędzone śliwki, gruszki i cynamon to najczęściej używane składniki podczas przygotowywania wigilijnej kolacji. Ich połączenie w garusie, czyli zupie z suszonych owoców, daje niepowtarzalny smak i aromat oraz doskonale oddaje atmosferę świąt. W potrawie możesz wykorzystać ulubione składniki – śliwki, gruszki, rodzynki, morele, daktyle... Owoce trzeba jednak wymoczyć, bo są dość twarde i samo gotowanie nie wystarczy. Gdy już wystarczająco zmiękną, zmiksuj je blenderem na krem o średniej gęstości. Teraz czas na przyprawy. Do przygotowanego wcześniej wywaru, dodaj pokruszony piernik i cynamon – chyba nic nie kojarzy się bardziej ze świętami niż one! Pamiętaj, żeby podczas gotowania garusa, cały czas go mieszać, bo jego gęstość sprawia, że bardzo łatwo go przypalić. Zupę serwuj z ugotowanymi ziemniakami.