Frykasek z jablkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

99

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

35 dekagramów

1 opakowanie

12 dekagramów

1 opakowanie

2 łyżki

2 sztuki

2 łyżeczki

masa jabłkowa:

1 kilogram

2 opakowania

masa orzechowa:

18 dekagramów

18 dekagramów

3 łyżki

3 łyżki

15 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zrobić ciasto kruche: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia.

Krok 2

Kasię zetrzeć na tarce do jarzyn na dużych oczkach i dodać mąki.

Krok 3

Dokładnie zmieszać składniki.

Krok 4

Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie.

Krok 5

Dodać mąki z Kasią i wyrobić ciasto.

Krok 6

Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 180 st. C, aż się zarumienią.

Krok 7

Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Krok 8

Smażyć pod przykryciem 10 minut.

Krok 9

Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać.

Krok 10

Masa orzechowa: Wszystkie skladniki wymieszać.

Krok 11

Lekko zagotować.

Krok 12

Przełożenie placka: Placek - masa jabłkowa - placek - masa jabłkowa - placek - masa orzechowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frykasek z jablkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frykasek z jablkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frykasek z jablkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frykasek z jablkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frykasek z jablkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frykasek z jablkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frykasek z jablkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frykasek z jablkamiFrykasek z jablkami

Sałatka z kurczakiem to świetny pomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację. Sprawdzi się także jako przekąska na domowych przyjęciach. Przygotowanie tej przekąski zajmuje średnio kwadrans i jest wyjątkowo proste. A wystarczy kilka składników, żeby prostą sałatkę zmienić w naprawdę pyszne danie, które będzie cieszyć i oko, i podniebienie. Kiełki słonecznika bardzo dobrze komponują się z kurczakiem, okraszonym grillowaną, chrupiącą papryką. Mięso przed usmażeniem posyp przyprawą, która doda charakteru całej sałatce. Warto przyrządzić kurczaka na patelni grillowej - zachowuje wszystkie swoje aromaty i soczystość. Na grilla połóż także paprykę czerwoną. Jeśli masz ochotę na kolorową kompozycję, możesz wykorzystać także paprykę żółtą i zieloną. Pokrój wszystkie składniki w cienkie paski, dodaj kiełki słonecznika i przed podaniem polej aromatycznym, ziołowym sosem. Możesz serwować z ciepłą bagietką.