Gęś pieczona faszerowana kaszą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęś pieczona faszerowana kaszą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

heart
23 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

farsz:

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

6 sztuk

2 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

0.5 pęczka

1 pęczek

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyta gęś natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr z wierzchu i od środka. Zioła posiekaj.

Krok 2

Z oczyszczonych warzyw i namoczonych wcześniej grzybów ugotuj wywar z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Po ugotowaniu grzyby wyjmij i posiekaj, odlej 650 ml wywaru.

Krok 3

Zalać je 500 ml bulionu z gotowania, dodaj 1 łyżkę masła, po łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki i zagotuj.

Krok 4

Kaszę przetrzyj z białkiem i ugotuj w bulionie z grzybami.

Krok 5

Farszem nadziej gęś, zaszyj i włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Upiecz w piekarniku przez ok. 4 godzin podlewając powstałym sosem.

Krok 6

Po upieczeniu, do sosu dodaj mąkę, rozprowadź z resztą wywaru, zagotuj i podawaj do pieczonej gęsi.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęś pieczona faszerowana kaszą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gęś pieczona faszerowana kasząGęś pieczona faszerowana kaszą

Jeśli szukasz dania na specjalną okazję, doskonałą propozycją będzie gęś faszerowana kaszą. Pachnąca ziołami, bogata w warzywne dodatki i bardzo soczysta oraz wyrazista potrawa sprawdzi się jako świąteczny obiad lub uroczysta kolacja. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale efekty są warte jego poświęcenia. Na początek należy oczyścić mięso i natrzeć je przyprawami, zarówno z zewnątrz, jak i w środku – dzięki temu będzie miało intensywny, dość pikantny smak. Farsz przyrządzisz z suszonych grzybów, włoszczyzny, bulionu, przypraw oraz kaszy. Podczas pieczenia podlewaj gęś powstałym wywarem – w ten sposób zachowa delikatność i soczystość. Skórka powinna być zarumieniona i brązowo-złocista. Po upieczeniu serwuj mięso z warzywnymi dodatkami na ciepło. Pasować będzie kiszona kapusta z leśnymi grzybami lub czerwona kapusta z jabłkiem albo zasmażane buraczki. Do gęsi podaj także sos. Sprawdź, jak przygotować to wyśmienite danie. Przepis na pieczoną gęś faszerowaną kaszą znajdziesz poniżej.