
Składniki
1 sztuka
1 opakowanie
farsz:
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
6 sztuk
2 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
0.5 pęczka
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Umyta gęś natrzyj Przyprawą do kurczaka Knorr z wierzchu i od środka. Zioła posiekaj.
Krok 2
Z oczyszczonych warzyw i namoczonych wcześniej grzybów ugotuj wywar z dodatkiem Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Po ugotowaniu grzyby wyjmij i posiekaj, odlej 650 ml wywaru.
Krok 3
Zalać je 500 ml bulionu z gotowania, dodaj 1 łyżkę masła, po łyżeczce posiekanego koperku i natki pietruszki i zagotuj.
Krok 4
Kaszę przetrzyj z białkiem i ugotuj w bulionie z grzybami.
Krok 5
Farszem nadziej gęś, zaszyj i włóż do wysmarowanej tłuszczem brytfanny. Upiecz w piekarniku przez ok. 4 godzin podlewając powstałym sosem.
Krok 6
Po upieczeniu, do sosu dodaj mąkę, rozprowadź z resztą wywaru, zagotuj i podawaj do pieczonej gęsi.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gęś pieczona faszerowana kaszą
Jeśli szukasz dania na specjalną okazję, doskonałą propozycją będzie gęś faszerowana kaszą. Pachnąca ziołami, bogata w warzywne dodatki i bardzo soczysta oraz wyrazista potrawa sprawdzi się jako świąteczny obiad lub uroczysta kolacja. Jej przygotowanie wymaga nieco więcej czasu, ale efekty są warte jego poświęcenia. Na początek należy oczyścić mięso i natrzeć je przyprawami, zarówno z zewnątrz, jak i w środku – dzięki temu będzie miało intensywny, dość pikantny smak. Farsz przyrządzisz z suszonych grzybów, włoszczyzny, bulionu, przypraw oraz kaszy. Podczas pieczenia podlewaj gęś powstałym wywarem – w ten sposób zachowa delikatność i soczystość. Skórka powinna być zarumieniona i brązowo-złocista. Po upieczeniu serwuj mięso z warzywnymi dodatkami na ciepło. Pasować będzie kiszona kapusta z leśnymi grzybami lub czerwona kapusta z jabłkiem albo zasmażane buraczki. Do gęsi podaj także sos. Sprawdź, jak przygotować to wyśmienite danie. Przepis na pieczoną gęś faszerowaną kaszą znajdziesz poniżej.


































