Gofry

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

8

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

50 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

300 gramów

0.5 litra

0.5 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć mikserem z jajkami.

Krok 2

Sypkie składniki wymieszać ze sobą.

Krok 3

Do masy z Kasi i jajek dodać mleko.

Krok 4

Chwilę miksować. Piec gofry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GofryGofry

Zastanawiasz się co przygotować na deser? Zrób gofry! Chrupiące i smaczne, same w sobie są słodkie, choć najczęściej podawane są z różnymi dodatkami. Idealnie komponują się z bitą śmietaną i świeżymi owocami (malinami, truskawkami, borówkami), domowymi konfiturami, dżemem, sosem karmelowym, polewą czekoladową, a nawet lodami czy miodem. By gofry były puszyste i kruche, ciasto powinno być trochę gęstsze, niż to, które zazwyczaj przygotowujesz na naleśniki. Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników – na 1 szklankę mleka przypada 1,5 szklanki mąki, 2 jaja, 2 lub 3 łyżki cukru oraz 2 duże łyżki gęstej śmietany. Przepis na ciasto możesz modyfikować, np. dodając do niego odrobinę wanilii, cynamonu lub jabłek. Jeśli chcesz, by gofry były chrupiące, po upieczeniu przestudź je na kartce lub ustaw pionowo, np. między dwiema szklankami. Pod żadnym pozorem, nie kładź ich jeden na drugim, ponieważ zmiękną i stracą swoją chrupkość. Już teraz przygotuj te smaczne gofry i serwuj je z ulubionymi dodatkami!