Gofry

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

8

115 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

103 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

95 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 litra

300 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

0 gramów

1 łyżeczka

0.5 puszka

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię utrzeć mikserem z jajkami.

Krok 2

Sypkie składniki wymieszać ze sobą.

Krok 3

Do masy z Kasi i jajek dodać mleko.

Krok 4

Chwilę miksować. Piec gofry.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GofryGofry

Zastanawiasz się co przygotować na deser? Zrób gofry! Chrupiące i smaczne, same w sobie są słodkie, choć najczęściej podawane są z różnymi dodatkami. Idealnie komponują się z bitą śmietaną i świeżymi owocami (malinami, truskawkami, borówkami), domowymi konfiturami, dżemem, sosem karmelowym, polewą czekoladową, a nawet lodami czy miodem. By gofry były puszyste i kruche, ciasto powinno być trochę gęstsze, niż to, które zazwyczaj przygotowujesz na naleśniki. Istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników – na 1 szklankę mleka przypada 1,5 szklanki mąki, 2 jaja, 2 lub 3 łyżki cukru oraz 2 duże łyżki gęstej śmietany. Przepis na ciasto możesz modyfikować, np. dodając do niego odrobinę wanilii, cynamonu lub jabłek. Jeśli chcesz, by gofry były chrupiące, po upieczeniu przestudź je na kartce lub ustaw pionowo, np. między dwiema szklankami. Pod żadnym pozorem, nie kładź ich jeden na drugim, ponieważ zmiękną i stracą swoją chrupkość. Już teraz przygotuj te smaczne gofry i serwuj je z ulubionymi dodatkami!