Gofry

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

368

2869 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8018 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1.5 szklanki

1 szklanka

25 gramów

2 łyżki

2 sztuki

1 łyżeczka

1 szczypta

do formy:

1

dekoracja:

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię włóż do rondelka i rozpuść.

Gofry - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Białka ubij z solą na sztywno.

Gofry - Krok 2

Krok 3

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej.

Gofry - Krok 3

Krok 4

Do miski włóż utarte żółtka, jogurt, mąkę i rozpuszczoną Kasię. Wszystko wymieszaj mikserem. Na koniec dodaj pianę z białek.

Gofry - Krok 4

Krok 5

Gofrownicę rozgrzej i posmaruj olejem. Wlej porcję ciasta i rozsmaruj. Piecz aż gofry nabiorą złotego koloru.

Gofry - Krok 5

Krok 6

Gotowe gofry podawaj same lub z marmoladą. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Gofry - Krok 6
17

Opinie o przepisie

  • Joanna Maciejewska

    Joanna Maciejewska, 26.03.2020

    TAK. Do ciasta można dodać 2 łyżki kakao (gofry będą brązowe) lub 100 g zmiksowanych świeżych liści szpinaku (powstaną zielone gofry). Polecam również gofry różowe, wystarczy dodać kilka łyżek soku z buraka.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Czajka

    Maria Czajka, 08.01.2019

    Jakie pyszne są po prostu palce lizać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kudła

    Katarzyna Kudła, 17.11.2018

    Najlepsze gofry jakie do tej pory robiłam. Świetne!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Czyż

    Wiktoria Czyż, 28.06.2018

    super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Pszczoliński

    Bartosz Pszczoliński, 30.07.2017

    A jaki jogurt dać?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agata Ulka

    Agata Ulka, 20.11.2016

    Ciasto jest za gęste a gofry gumowate.. Ma ktoś dla mnie radę? Co zrobić żeby gofry były chrupiące?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Ulka

    Agata Ulka, 20.11.2016

    Ciasto mi wyszło za gęste, a gofry gumowate.. Ma ktoś dla mnie radę? Co zrobić żeby gofry były chrupiące?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata Ulka

    Agata Ulka, 20.11.2016

    Wychodzi mi gęste ciasto, a gofry są gumowate... Ma ktoś dla mnie radę? Co zrobić żeby gofry były chrupiące?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kasprzak

    Anna Kasprzak, 24.08.2016

    Przepyszne gofry. Zamiast mleka jest jogurt.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mosgo Pl

    Mosgo Pl, 06.08.2016

    Gofry wyszły super i bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Mosgo Pl

    Mosgo Pl, 06.08.2016

    Zrobiłem gofry z tego przepisu i wyszły super!!! Bardzo smaczne polecam:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Urszula Kibsgaard

    Bozena Urszula Kibsgaard, 20.07.2016

    Za dużo tłuszczu...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Sieczka

    Joanna Sieczka, 20.07.2016

    Z dżemem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jakub Małota

    Jakub Małota, 05.04.2016

    Pomylili się i zamiast MLEKA powinno być JOGURT

    Odpowiedz Odpowiedz
  • szymon kuczek

    szymon kuczek, 08.03.2016

    A gdzie i ile mleka???

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna Białozyt

    Justyna Białozyt, 25.02.2016

    Ciasto jest zageste:(

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gofry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - GofryGofry

Gofry to uniwersalna słodka przekąska, którą warto serwować na wiele okazji. Ponadto jej przygotowanie jest naprawdę proste. Gofry powinny wyjść puszyste i miękkie – aby to osiągnąć, oddziel żółtka od białek. Te ostatnie ubij na sztywną pianę, którą dodasz do masy na ciasto gofrowe dopiero na samym końcu, delikatnie mieszając wszystkie składniki. Złocisty kolor gofry zyskają dzięki wcześniejszemu utarciu żółtek z cukrem waniliowym. Możesz go ewentualnie zastąpić łyżką miodu. Smak samych placków urozmaicaj, np. dodając do ciasta odrobinę kakao lub cynamonu. Opiekaj je w gofrownicy wcześniej dokładnie posmarowanej tłuszczem. Z tym słodkim daniem świetnie skomponują się różne dodatki. Wypróbuj wariantu prostego, sięgając po sam cukier puder. Zainspiruj się i stwórz deser owocowy, w sezonie wykorzystując świeże truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki i winogrona. Zimą doskonale zastąpią je domowe powidła, np. jabłkowe. Do dekoracji gofrów doskonale nadaje się natomiast bita śmietana, wiórki kokosowe oraz bakalie. Wypróbuj ten uniwersalny przepis.