Granatowy sernik

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

82

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

596 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1681 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

spód:

100 gramów

150 gramów

100 gramów

1 łyżeczka

3 sztuki

masa serowa:

700 gramów

150 gramów

100 gramów

3 sztuki

40 gramów

150 mililitrów

150 mililitrów

wierzch:

50 mililitrów

2 sztuki

250 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, Kasię i żółtka jaj.

Granatowy sernik - Krok 1

Krok 2

Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przesyp do formy i lekko dociśnij łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.

Granatowy sernik - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj masę serową. Kasię roztop. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj twaróg, proszek budyniowy i roztopioną Kasię.

Granatowy sernik - Krok 3

Krok 4

Na koniec dodaj grenadinę wymieszaną z mlekiem. Masę przelej na podpieczony spód i piecz około 50 minut w 170 st.C. (Na spodzie piekarnika ustaw naczynie z odrobiną wody, aby sernik nie pękał podczas pieczenia.)

Granatowy sernik - Krok 4

Krok 5

Mleko podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się wszystko rozpuści, a otrzymana masa będzie gładka. Dodaj śmietanę, wymieszaj.

Granatowy sernik - Krok 5

Krok 6

Otrzymaną masę wyłóż na wierzch wystudzonego sernika i udekoruj nasionami granatu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Granatowy sernik - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Granatowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Granatowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Granatowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Granatowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Granatowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Granatowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Granatowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Granatowy sernikGranatowy sernik

Puszysty w środku, mocno serowy, oblany białą czekoladą, z owocową nutą… To może być tylko granatowy sernik! I nie, bynajmniej nie chodzi tu o jego kolor, jak na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać. Swoją nazwę wypiek zawdzięcza jednemu składnikowi: granatowi!

Dla kogo?

Dla wielbicieli słodkości przełamanych smakiem ulubionych owoców. Również dla wszystkich tych, którzy lubią niekonwencjonalne rozwiązania i szukają wyjątkowych, kulinarnych doznań.

Na jaką okazję?

Spotkanie z przyjaciółkami musi zostać przypieczętowane w odpowiedni sposób – granatowy sernik będzie pasował jak ulał. Jego smak zniewala!

Czy wiesz, że?

Każdy granat ma w sobie ok. 500 nasion! Warto też wspomnieć, że z rośliny tej uzyskuje się popularny syrop, zwany grenadyną, który użyty także w naszym przepisie. Granat w niektórych państwach hodowany jest jako roślina ozdobna.

Dla urozmaicenia:

Spód sernika możesz przygotować też w inny sposób – używając do niego kruchych ciasteczek.