Grecka zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

34 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Mięso, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i kosteczkę pietruszkową. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, dopóki sok pomidorowy nie odparuje.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy połowę makaronu, na nim układamy połowę żółtego sera i mięso. Przykrywamy pozostałym makaronem i posypujemy serem.

Krok 4

Pieczemy pod przykryciem 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej