Grecka zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka zapiekanka

Autor: Kasia G.

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

37 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

500 gramów

2 sztuki

2 sztuki

3 sztuki

1 sztuka

4 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

Krok 2

Mięso, posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pomidory, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i kosteczkę pietruszkową. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut, dopóki sok pomidorowy nie odparuje.

Krok 3

W naczyniu żaroodpornym umieszczamy połowę makaronu, na nim układamy połowę żółtego sera i mięso. Przykrywamy pozostałym makaronem i posypujemy serem.

Krok 4

Pieczemy pod przykryciem 45 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej