Bakłażany grillowane z serem i oliwkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

10 łyżeczek

10 łyżeczek

1 pęczek

10 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym).

Krok 2

Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą mini kostka Czosnek Knorr, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć utarty ser grecki i zrobić kleks z keczupu pikantnego, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorami i połówkami czarnych oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej