Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami
łatwe
6 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
10 łyżeczek
10 łyżeczek
1 pęczek
10 sztuk
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym).
Krok 2
Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą mini kostka Czosnek Knorr, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć utarty ser grecki i zrobić kleks z keczupu pikantnego, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorami i połówkami czarnych oliwek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuWiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej