Bakłażany grillowane z serem i oliwkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

10 sztuk

3 sztuki

1 pęczek

10 łyżeczek

10 łyżeczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym).

Krok 2

Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą mini kostka Czosnek Knorr, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć utarty ser grecki i zrobić kleks z keczupu pikantnego, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorami i połówkami czarnych oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Tajska zupa krewetkowa
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej