Bakłażany grillowane z serem i oliwkami - przepis | Przepisy.pl pixel

Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami

Autor: straga.pl Straga

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

10 łyżeczek

10 łyżeczek

1 pęczek

10 sztuk

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym).

Krok 2

Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą mini kostka Czosnek Knorr, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć utarty ser grecki i zrobić kleks z keczupu pikantnego, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorami i połówkami czarnych oliwek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i oliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej