Grillowane szparagi - przepis na szparagi na grillu | Przepisy.pl pixel

Grillowane szparagi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

heart
510 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

187 osób wydrukowało

Pobierz pdf

371 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 opakowanie

1 szklanka

100 gramów

0.5 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

5 łyżek

5 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi oczyść, umieść we wrzątku na 3 minuty, a następnie przełóż do wody z kostkami lodu. Wyciągnij je i odsącz.

Grillowane szparagi - Krok 1

Krok 2

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z sokiem z cytryny, oliwą oraz wodą.

Grillowane szparagi - Krok 2

Krok 3

Pieczarki pokrój w plasterki i zalej je sosem.

Grillowane szparagi - Krok 3

Krok 4

Szparagi piecz na grillu lub ruszcie do momentu, gdy pojawią się na nich ciemne paski. Blachę wyściel pergaminem, na niego połóż szparagi i posyp startym cheddarem. Zapiekaj, do czasu, kiedy ser się rozpuści. Podawaj szparagi z grilla z serem z sałatką z pieczarek.

Grillowane szparagi - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • e

    e , 05.06.2022

    robi wrażenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Wyrzykowska

    Aleksandra Wyrzykowska , 30.05.2015

    Piszecie, żeby posypać to chedarrem, a na zdjęciu widać jakąś płynną masę, którą zalewacie szparagi. Co to?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Kaluzna

    Katarzyna Kaluzna , 24.05.2015

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowane szparagi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowane szparagiGrillowane szparagi

To danie przyrządzisz błyskawicznie. Grillowane szparagi z cheddarem to proste, ale wykwintne danie, które podasz zarówno swoim domownikom, jak i gościom na proszonej kolacji. Wygląda wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej.

Dla kogo?

Szparagi na grillu to idealna propozycja dla miłośników lekkich, sezonowych dań z nutą dymnego aromatu. Pokochają je zarówno wegetarianie, jak i osoby szukające ciekawego dodatku do dań mięsnych z grilla.

Na jaką okazję?

Grillowane szparagi świetnie sprawdzą się jako przystawka na garden party, dodatek do grillowanego steka czy szybka przekąska podczas weekendowego wypoczynku na działce. To klasyk w wiosenno-letnim menu!

Czy wiesz, że?

Szparagi na grillu zyskują delikatny, dymny aromat, który podkreśla ich naturalną słodycz. Warto pamiętać, że grilla nie powinno się rozgrzewać zbyt mocno – szparagi potrzebują krótkiego, ale intensywnego ciepła.

Dla urozmaicenia:

Spróbuj podać szparagi z grilla z sosem czosnkowym, jogurtowym lub balsamicznym. Możesz też dodać do nich prażone orzechy lub świeże zioła, które dodadzą im wyrazistości i koloru.

Szparagi na grillu mogą być świetnym dodatkiem do ziemniaków faszerowanych mięsem lub zapiekanki gyros z makaronem, podkreślając smak i dodając lekkości daniom.