Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 puszka

1 puszka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 1

Krok 2

W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 3

Krok 4

W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 4

Krok 5

Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowaną rybę możesz zawijać w ciepłe placki tortilli i podawać jako rybne burritos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb. Grillowany łosoś (albo smażony), podany na salsie z czarnej fasoli, kukurydzy, awokado i pomidorów stanowi ciekawą odmianę w codziennym menu. Jest pyszny oraz aromatyczny – koniecznie spróbuj!

Dla kogo?

Grillowany łosoś to potrawa zarówno dla miłośników grillowanych dań, jak i tych, którzy w tygodniowym jadłospisie rzadko znajdują miejsce dla ryb. Ten przepis nie zawiedzie nikogo.

Na jaką okazję?

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli to danie na piątek i na niedzielę. Zawsze pasuje.

Czy wiesz, że?

Zazwyczaj kupujemy fasolę białą lub czerwoną. A przecież w sklepach znajdziemy też jej czarną odmianę. W wielu krajach Ameryki Południowej stanowi ona popularny składnik.

Dla urozmaicenia:

Łososia możesz zawinąć w tortillę i podawać w formie rybnego burritos.