Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 puszka
1 puszka
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.

Krok 2
W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.

Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.

Krok 4
W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.


Dobra rada:
Tak przygotowaną rybę możesz zawijać w ciepłe placki tortilli i podawać jako rybne burritos.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb. Grillowany łosoś (albo smażony), podany na salsie z czarnej fasoli, kukurydzy, awokado i pomidorów stanowi ciekawą odmianę w codziennym menu. Jest pyszny oraz aromatyczny – koniecznie spróbuj!
Dla kogo?
Grillowany łosoś to potrawa zarówno dla miłośników grillowanych dań, jak i tych, którzy w tygodniowym jadłospisie rzadko znajdują miejsce dla ryb. Ten przepis nie zawiedzie nikogo.
Na jaką okazję?
Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli to danie na piątek i na niedzielę. Zawsze pasuje.
Czy wiesz, że?
Zazwyczaj kupujemy fasolę białą lub czerwoną. A przecież w sklepach znajdziemy też jej czarną odmianę. W wielu krajach Ameryki Południowej stanowi ona popularny składnik.
Dla urozmaicenia:
Łososia możesz zawinąć w tortillę i podawać w formie rybnego burritos.