Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli
łatwe
43 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
1 puszka
1 puszka
2 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
50 mililitrów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.

Krok 2
W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.

Krok 3
Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.

Krok 4
W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.


Dobra rada:
Tak przygotowaną rybę możesz zawijać w ciepłe placki tortilli i podawać jako rybne burritos.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli
Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb. Grillowany łosoś (albo smażony), podany na salsie z czarnej fasoli, kukurydzy, awokado i pomidorów stanowi ciekawą odmianę w codziennym menu. Jest pyszny oraz aromatyczny – koniecznie spróbuj!
Dla kogo?
Grillowany łosoś to potrawa zarówno dla miłośników grillowanych dań, jak i tych, którzy w tygodniowym jadłospisie rzadko znajdują miejsce dla ryb. Ten przepis nie zawiedzie nikogo.
Na jaką okazję?
Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli to danie na piątek i na niedzielę. Zawsze pasuje.
Czy wiesz, że?
Zazwyczaj kupujemy fasolę białą lub czerwoną. A przecież w sklepach znajdziemy też jej czarną odmianę. W wielu krajach Ameryki Południowej stanowi ona popularny składnik.
Dla urozmaicenia:
Łososia możesz zawinąć w tortillę i podawać w formie rybnego burritos.