Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

3

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

43 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

3 sztuki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

1 puszka

1 puszka

2 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czosnek rozetrzyj z solą na miazgę, natkę kolendry posiekaj, awokado i pomidory obierz i pokrój w kostkę, limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok. Chili pokrój bardzo drobno.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 1

Krok 2

W misce połącz część oliwy, połowę czosnku i połowę przyprawy Adobo Knorr oraz startą skórkę z limonki.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 2

Krok 3

Powstałą marynatą natrzyj dokładnie kawałki ryby. Wstaw je na 10 minut do lodówki.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 3

Krok 4

W misce połącz pozostałe składniki: oliwę, czosnek, przyprawę Adobo Knorr, ketchup, kolendrę, pomidory, awokado, fasolę, sok z limonki, chili oraz kukurydzę z puszki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 4

Krok 5

Łososia smaż na patelni lub grilluj na średnio rozgrzanym grillu przez 3–4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości kawałków. Gotową rybę podawaj ułożoną na salsie.

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tak przygotowaną rybę możesz zawijać w ciepłe placki tortilli i podawać jako rybne burritos.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb. Grillowany łosoś (albo smażony), podany na salsie z czarnej fasoli, kukurydzy, awokado i pomidorów stanowi ciekawą odmianę w codziennym menu. Jest pyszny oraz aromatyczny – koniecznie spróbuj!

Dla kogo?

Grillowany łosoś to potrawa zarówno dla miłośników grillowanych dań, jak i tych, którzy w tygodniowym jadłospisie rzadko znajdują miejsce dla ryb. Ten przepis nie zawiedzie nikogo.

Na jaką okazję?

Grillowany łosoś w salsie z czarnej fasoli to danie na piątek i na niedzielę. Zawsze pasuje.

Czy wiesz, że?

Zazwyczaj kupujemy fasolę białą lub czerwoną. A przecież w sklepach znajdziemy też jej czarną odmianę. W wielu krajach Ameryki Południowej stanowi ona popularny składnik.

Dla urozmaicenia:

Łososia możesz zawinąć w tortillę i podawać w formie rybnego burritos.