Hiszpańska sałata ryżowa

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

3 łyżki

10 dekagramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

4 sztuki

2 łyżki

1 opakowanie

0.5 sztuki

20 dekagramów

2 sztuki

0.5 kilograma

20 dekagramów

4 łyżki

0.5 łyżeczki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu i odcedź.

Krok 1

Paprykę pokrój w paski, pomidory na ósemki. Cebulę posiekaj.

Krok 1

Mięso oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Krewetki opłukaj i osącz. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Oliwki wypestkuj.

Krok 1

Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj z ryżem.

Krok 1

Sok cytrynowy wymieszaj z solą, pieprzem i papryką, następnie ubij z oliwą.

Krok 1

Filety z sardeli drobno posiekaj i rozetrzyj na pastę. Dodaj do sosu.

Krok 1

Sałatkę wymieszaj z sosem, przed podaniem posyp natką pietruszką,

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej