
Składniki
2 sztuki
0.5 kilograma
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
20 dekagramów
4 łyżki
3 łyżki
0.5 łyżeczki
1 opakowanie
10 dekagramów
4 sztuki
2 łyżki
20 dekagramów
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj wedle przepisu na opakowaniu i odcedź.
Krok 2
Paprykę pokrój w paski, pomidory na ósemki. Cebulę posiekaj.
Krok 3
Mięso oddziel od kości i pokrój na małe kawałki. Krewetki opłukaj i osącz. Tuńczyka rozdrobnij widelcem. Oliwki wypestkuj.
Krok 4
Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj z ryżem.
Krok 5
Sok cytrynowy wymieszaj z solą, pieprzem i papryką, następnie ubij z oliwą.
Krok 6
Filety z sardeli drobno posiekaj i rozetrzyj na pastę. Dodaj do sosu.
Krok 7
Sałatkę wymieszaj z sosem, przed podaniem posyp natką pietruszką,

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej