Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

35 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

320 gramów

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

400 gramów

100 mililitrów

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj. Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż składniki.

Krok 2

Po chwili smażenia dodaj przyprawy i poczekaj aż ich aromat się wydobędzie.

Krok 3

Teraz dodaj pomidory i napój kokosowy. Całość zagotuj, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj blenderem ręcznym.

Krok 4

Na osobnej patelni podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak będą rumiane dodaj je do sosu i całość duś na małym ogniu ok 10 minut. Podawaj z porwanymi listkami

przepisy.pl

Dobra rada:

Chlebek nann lub ryż (basmati) podawaj osobno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak” - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”

Do smaków kuchni indyjskiej nie trzeba przekonywać tych z was, którzy cenią ponad wszystko bogaty aromat dań i ich głęboki smak. Jedną ze sztandarowych potraw indyjskich jest curry, przygotowywane w różnych wersjach. Jeśli preferujecie posiłki oparte wyłącznie o składniki roślinne, skorzystajcie z naszej propozycji na indyjskie curry z roślinnymi kawałkami à la kurczaka. Gwarantujemy, że danie to na stałe zagości na waszych stołach, zachwycając każdego! Co istotne – wystarczy 20 minut, aby przygotować to aromatyczne wegańskie curry z roślinnymi kawałkami a'la kurczaka. Smacznego!

Dla kogo?

Indyjskie curry w stylu wegańskim to propozycja dla entuzjastów smaków orientalnych oraz dań bogatych w aromatyczne przyprawy.

Na jaką okazję?

Curry wege z roślinnym kurczakiem świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego, ale także jako propozycja na ciepłą, rodzinną kolację czy lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Curry to nie tylko sos przygotowywany do mięs czy warzyw, ale także mieszanka orientalnych przypraw, bez której trudno wyobrazić sobie dania kuchni indyjskiej.

Dla urozmaicenia:

Indyjskie curry z kawałkami roślinnego à la kurczaka doskonale komponuje się z chlebkiem naan lub ryżem basmati. Pamiętajcie jednak, że dodatki te trzeba serwować osobno.