Jabłecznik

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

250 gramów

2 sztuki

1 sztuka

200 gramów

2 łyżki

0.5 opakowania

1 łyżka

1.5 kilograma

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieść ciasto.

Krok 2

Kasię posiekać z mąką i proszkiem, potem dodać jajka, cukier, śmietanę.

Krok 3

Podzielić ciasto na dwie części, jedną rozwałkować, przenieść na blaszkę, posypać tartą bułką (brzegi blaszki też wyłożyć ciastem).

Krok 4

Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Krok 5

Podpiec na małym ogniu na złoty kolor.

Krok 6

Można dosłodzić, jeżeli są kwaśne, ostudzić.

Krok 7

Zimną masę wyłożyć na ciasto i przykryć drugą częścią ciasta, nakłuć je widelcem i upiec.

Krok 8

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - JabłecznikJabłecznik

Jabłecznik to popularne ciasto wywodzące się z Francji. Jak sama nazwa wskazuje, jego nadzieniem są, oczywiście, jabłka, jednak przepis można z powodzeniem modyfikować, używając też innych owoców. Pasować będą zarówno brzoskwinie i gruszki, jak i morele czy śliwki. Jednym z kluczowych składników tego ciasta są przyprawy korzenne, takie jak goździki czy cynamon. Popularną odmianą klasycznego jabłecznika jest tzw. apple pie, czyli jego amerykańska wersja. Jabłka serwuje się tu często z dodatkiem bitej śmietany, gałki lodów (waniliowych lub śmietankowych), a niekiedy także kawałka sera cheddar. Ciasto potrzebne do wyrobu tego deseru dzieli się na dwie części – jedna służy za spód, druga natomiast – przykrywa w ozdobny sposób nadzienie. Wierzch wypieku tworzy kratka z ciasta pociętego na cienkie paski. Kolejna wariacja na temat jabłecznika, tym razem holenderska, to appelflap, czyli deser z ciasta francuskiego o trójkątnym kształcie posypany po wierzchu gruboziarnistym cukrem i nadziewany jabłkami. Wybierz swój ulubiony wariant jabłecznika. Smacznego.