Jabłkowa zapiekanka z kruszonką

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

114 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

0.3 łyżeczki

kruszonka:

1 szklanka

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy środek i kroimy na 8 podłużnych części.

Krok 2

Przekładamy do garnka podlewamy 1/2 kubka wody i zagotowujemy.

Krok 3

Następnie zmniejszamy gaz, dodajemy 2 łyżki białego cukru, 1/3 łyżeczki przyprawy do szarlotki i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut, co jakiś czas mieszając.

Krok 4

Do miski wsypujemy mąkę, brązowy cukier i cynamon.

Krok 5

Mieszamy.

Krok 6

Następnie dodajemy posiekaną Kasię.

Krok 7

Wyrabiamy palcami kruszonkę, aż uzyska konsystencję grubo mielonej bułki tartej.

Krok 8

Gotowe jabłka przekładamy cedzakiem do żaroodpornego naczynia o pojemności 1 - 1,5 litra.

Krok 9

Na górze rozkładamy równo kruszonkę.

Krok 10

Pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Krok 11

Podajemy na gorąco z np. lodami!

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej