
Składniki
1 szklanka
2 sztuki
1.5 szklanki
30 mililitrów
0.3 szklanki
1 szczypta
4 łyżeczki
0.5 łyżeczki
4 łyżki
nadzienie:
3 sztuki
0.5 szklanki
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj ciasto: mleko, jajka, wodę, mąkę, olej, szczyptę soli oraz cukier (2 łyżeczki) i cynamon wymieszaj razem, a następnie smaż naleśniki.

Krok 2
Obrane jabłka pokrój w cząstki, upraż na rozgrzanej patelni, dodaj rodzynki a następnie oprósz cukrem (2 łyżeczki) i cynamonem.

Krok 3
Gotowe jabłka nakładaj na naleśniki i składaj w kopertę. Naleśniki przed podaniem obsmaż z obu stron na rumiany kolor na patelni. Podawaj z lodami, posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Carte d'Or Yoghurt Forest Fruit
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Naleśniki z cynamonowymi jabłkami
Przepis na naleśniki z cynamonowymi jabłkami z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy poszukują sposobu na pyszne, ale jednocześnie proste w przygotowaniu danie. Możesz zaserwować je zarówno na śniadanie, jak i kolację. W zależności od preferencji, wybierz odpowiedni rodzaj jabłek – kwaśne, takie jak szara reneta czy gloster lub owoce słodkie, np. champion albo ligol. Jabłka, dzięki wcześniejszemu uprażeniu, będą odpowiednio miękkie. Farsz możesz także oprószyć kardamonem i wsypać do niego odrobinę brązowego cukru. Cynamon dodany do ciasta naleśnikowego nada mu nie tylko dodatkowego posmaku, ale również sprawi, że placki będą ciemniejsze. Naleśniki staną się puszyste, jeśli dodasz do masy na nie odrobinę proszku do pieczenia lub zamiast wody niegazowanej użyjesz gazowanej. Gotową potrawę posyp równomiernie cukrem pudrem – najlepiej przesianym przez sito – i udekoruj ulubionymi bakaliami. Bardzo cenimy sobie Twoją opinię o naszych przepisach. Koniecznie podziel się nią po wypróbowaniu poniższego.