Jabłkowy sernik

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

3

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

158 osób wydrukowało

Pobierz pdf

138 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

1 łyżeczka

masa jabłkowa:

0.5 kilograma

1 łyżka

1 opakowanie

masa serowa:

0.5 kilograma

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

CIASTO : składniki połączyć i wykleić wysmarowaną blaszkę.

Krok 2

MASA SEROWA: Kasię utrzeć z żółtkami, cukrem waniliowym, cukrem pudrem.

Krok 3

Dodać ser i pianę z białek.

Krok 4

MASA JABŁKOWA: Do przestudzonych (przesmażonych) jabłek dodać cukier oraz rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody galaretkę.

Krok 5

Całość podpiec około 11 minut kruche ciasto.

Krok 6

Gdy lekko przestygnie, wykładać łyżką masy raz serową, raz jabłkową.

Krok 7

Polać lukrem. Ja posypuję jeszcze płatkami migdałów i mielonymi orzechami.

2

Opinie o przepisie

  • Jolanta Szymańska-Karowska

    Jolanta Szymańska-Karowska

    No właśnie nie pieczemy to razem

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jurewicz Stendera

    Anna Jurewicz Stendera

    czypo wyłożeniu łyżka masy serowej i jabłkowej już nie piec?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jabłkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jabłkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jabłkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jabłkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jabłkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jabłkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jabłkowy sernik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej