Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

4

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

5 sztuk

1.75 szklanki

16 gramów

3 szklanki

2 łyżeczki

0.5 puszka

200 gramów

5 sztuk

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię, żółtka, 3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać w taki sposób, aby powstała mieszanina o konsystencji kruszonki. 3/4 okruchów wysypać na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 2

Na okruchy wyłożyć dżem, rozprowadzić po całej powierzchni tworząc cienką warstwę, a potem rozsypać na nich starannie wypłukane jagody.

Krok 3

Z pozostałych po przygotowaniu ciasta kruchego białek ubić ze szczyptą soli sztywną pianę, dodając do niej stopniowo szklankę cukru - stale ubijając. Następnie dodać budynie śmietankowe, nie zaprzestając ubijania. Masę z białek wyłożyć na owoce, posypać po wierzchu pozostałą kruszonką. Piec w 150 stopniach przez ok. 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jagodowa chmurka - pleśniak z jagodami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej