Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami
łatwe
333 osoby zapisały

Składniki
na jajecznicę:
3 sztuki
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
2 łyżki
0.25 łyżeczki
na chrupiące tosty:
2 sztuki
1 łyżeczka
na sałatkę warzywną:
60 gramów
10 sztuk
40 gramów
26 gramów
1 łyżka
1 łyżeczka
0.25 łyżeczki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Przygotuj sałatkę. Ogórka pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Natkę posiekaj. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidorki przekrój na pół lub na ćwiartki. Wszystkie składniki połącz. Polej olejem. Wymieszaj i dopraw czarnym pieprzem.

Krok 2
Przygotuj tosty. Pumpernikiel przekrój na trójkąty. Posmaruj musztardą miodową. Zapiecz. Jajecznicę wyłóż na tosty. Udekoruj kiełkami.

Krok 3
Rozgrzej oliwę na patelni. Jajka roztrzep ze słodką papryką i przyprawą uniwersalną Delikat. Usmaż.Podawaj z sałatką warzywną.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Jajecznica z kiełkami na chrupiącym toście z warzywami
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz prowadzić zdrowy tryb życia, dzień zaczynaj zawsze od smacznego i pożywnego śniadania. Niech znajdą się w nim produkty bogate w węglowodany, które zapewnią Ci energię na długo, a także białko. To nie tylko budulec mięśni, zapewnia ono także uczucie sytości. Jajecznica stanowi więc bardzo dobre śniadanie. Usmaż ją na niewielkiej ilości tłuszczu, tak jak lubisz – lekko lub mocno ściętą. Dopraw do smaku. Posyp ją dowolnymi kiełkami, które dodadzą jej witamin. Łagodne są na przykład kiełki lucerny, a pikantne – kiełki rzodkiewki. Zrób tosty z pumpernikla, ciemnego, razowego żytniego pieczywa, o dużej zawartości błonnika. Będą dobrze smakowały z delikatną miodową musztardą, ale jeśli wolisz pikantną, dokonaj zmiany na np. rosyjską. Nie zapomnij także o dodatku warzyw – niezbędnym elemencie w każdej fit diecie. Zrób szybką i lekką sałatkę z ogórków kwaszonych, pomidorków koktajlowych, marchewki i cebuli. Dopraw pieprzem i natką pietruszki – niech będzie nie tylko pysznie, ale i kolorowo.