Jajka po szkocku – przepis z płynnym żółtkiem | Przepisy.pl pixel

Jajka po szkocku na Wielkanoc

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
205 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

151 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

4 sztuki

1 opakowanie

1 łyżka

1 łyżeczka

1 litr

300 gramów

2 sztuki

80 gramów

4 listków

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na miękko, ok 4 minut. Następnie przełóż do garnka z zimną wodą i potem obierz delikatnie.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj z 150ml wody i wraz z przyprawami Knorr dodaj do mięsa mielonego.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 2

Krok 3

Lekko wilgotnymi dłońmi zrób z mięsa cztery porcje po ok 100g i owiń mięsem ugotowane jaja, tworząc duże „klopsy” z jajkiem w środku. Tak przygotowane porcje wstaw do lodówki na 2h.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 3

Krok 4

Następnie panieruj w mące, rozkłóconym jajku i bułce tarce dość szczelnie.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 4

Krok 5

Gotowe mięsne kulki smaż w głębokim oleju aż będą rumiane i złociste. Następnie dopiecz w 160 stopniach przez ok 10 minut. Jajka po szkocku podawaj na listkach zielonej sałaty. Żółtko w środku powinno byś lekko płynne, mięso soczyste a skórka z bułki tartej chrupiąca.

Jajka po szkocku na Wielkanoc - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do szkockich jaj pasuje klasyczny sos tatarski.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Jajka po szkocku na Wielkanoc - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jajka po szkocku na WielkanocJajka po szkocku na Wielkanoc

Tradycje kulinarne, charakterystyczne dla innych państw czy regionów są tak bogate, że szkoda byłoby zamykać się w jednym, utartym schemacie. Wypróbuj przepis na jajka po szkocku! Ich ciekawa receptura i intrygujący wygląd zachęci do skosztowania nawet najbardziej opornych.

Dla kogo?

Dla każdego, kto lubi kulinarne niespodzianki. Nie wiesz, co kryje się w środku mięsnej kulki? Odkrywanie tego dałoby każdemu dużą frajdę!

Na jaką okazję?

Zawsze wtedy, gdy potrzebujesz przygotować coś specjalnego. Taka potrawa z pewnością nie gości na naszych stołach na co dzień.

Czy wiesz, że?

Oryginalny przepis na jajka po szkocku ma już z pewnością swoje lata i pochodzi, jak łatwo można się domyślić, właśnie ze Szkocji. W tym kraju jest to tradycyjne danie śniadaniowe oraz piknikowe.

Dla urozmaicenia:

Zamiast mięsa wieprzowego równie dobrze możesz użyć innego rodzaju – wołowego lub indyczego.