Jesienny kociołek

Autor: Dodietetyka.pl, mgr Katarzyna Diuwe

ratingratingratingratingrating

24

167 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

563 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

400 gramów

50 gramów

200 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę dokładnie opłucz i pozostaw do odsączenia.

Jesienny kociołek - Krok 1

Krok 2

Cebulę oraz pieczarki obierz i pokrój w kostkę.

Jesienny kociołek - Krok 2

Krok 3

Wrzuć je do garnka wysmarowanego Ramą i podsmaż. Po chwili dodaj czosnek.

Jesienny kociołek - Krok 3

Krok 4

Następnie wrzuć kaszę jęczmienną, dodaj 0,5 l bulionu warzywnego, koncentrat pomidorowy i duś pod przykryciem. Gdyby była potrzeba podlej wodą.

Jesienny kociołek - Krok 4

Krok 5

Po upływie ok. 20 minut dodaj odsączoną czerwoną fasolę, zielony groszek i duś do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Jesienny kociołek - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Jesienny kociołekJesienny kociołek

mgr Katarzyna Diuwe z portalu dodietetyka.pl: Ciepła kolacja pełna warzyw, to doskonałe zakończenie dnia. Sprawdź, jak szybko i łatwo zrobisz pełnowartościowe, lekkie danie, które doskonale sprawdzi się na wieczorny posiłek. Będziesz potrzebować: kaszy jęczmiennej, koncentratu pomidorowego, bulionu oraz warzyw. W dużym garnku podsmaż pieczarki i cebulę, a kiedy zmiękną, wsyp do nich kaszę, zalej ją bulionem oraz koncentratem pomidorowym. Duś przez chwilę pod przykryciem, by wszystkie smaki się przeniknęły. Sprawdź kilka razy, czy nie trzeba dolać do potrawy wody. Kiedy kasza zmięknie, dodaj do niej czerwoną fasolę z puszki, odsączoną wcześniej z zalewy oraz zielony groszek. Jeśli używasz mrożonego, nie musisz rozmrażać go wcześniej. Wsyp go do potrawy i duś całość, aż zmięknie. Pyszny jesienny kociołek będzie gotowy. Dopraw go do smaku tak, jak lubisz najbardziej. Na ostro, np. pieprzem kajeńskim albo pikantną papryką. Podawaj każdą porcję udekorowaną świeżą natką pietruszki albo kolendry. Wypróbuj przepis i ugotuj lekki jesienny kociołek.