Kakaowy biszkopt z truskawkami i bitą śmietaną

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

18 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

4 łyżki

1 szklanka

5 sztuk

2 łyżeczki

1 opakowanie

2 łyżki

bita śmietana:

0.5 litra

0.5 szklanki

2 opakowania

dodatki:

300 gramów

1 sztuka

polewa:

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, ubijać na puszystą masę, następnie gdy masa stanie się biała jak śnieg, dodawać cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijać, następnie dodawać po jednym żółtku - całość miksować 10 min.

Krok 2

Następnie mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie z masą, dodać kakao i wymieszać.

Krok 3

Wylać na tortownicę wysmarowana Kasią i obsypaną mąką wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 min. w 180 ST. C Po upieczeniu biszkopt przekroić na pół.

Krok 4

Bita śmietana: Wszystkie składniki na bitą śmietanę połączyć ze sobą i miksować 5 min. Cześć bitej śmietany odłożyć do dekoracji, a do pozostałej bitej śmietany dodać kilka kropel czerwonego barwnika i zmiksować do uzyskania koloru.

Krok 5

Truskawki umyć, odsączyć z wody i pokroić w kosteczkę i wymieszać z czerwoną bitą śmietaną. Pierwszą cześć biszkoptu nasączyć ciepłą herbatą owocową, posmarować bitą śmietaną wymieszaną z truskawkami i przykryć drugą częścią biszkoptu. Zrobić polewę!

Krok 6

POLEWA CZEKOLADOWA: Wszystkie składniki na polewę połączyć ze sobą i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż do uzyskania czekolady. Czekoladą posmarować ciasto i na koniec udekorować białą bitą śmietaną!

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej