Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi
łatwe
677 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
600 gramów
125 mililitrów
80 mililitrów
75 gramów
sos czekoladowo-krówkowy:
80 mililitrów
50 gramów
2 łyżki
30 gramów
1 szczypta
2 łyżki
90 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Aby przygotować sos czekoladowo-krówkowy, wszystkie składniki oprócz gorzkiej czekolady umieścić w rondelku i gotować na bardzo małym ogniu przez dwie minuty. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiego sosu.
Krok 2
Oba rodzaje śmietany ubić na sztywno, przełożyć do woreczka do dekorowania, woreczek włożyć do lodówki, w międzyczasie przygotować porcje deseru.
Krok 3
Banany pokroić na kawałki o grubości ok. 0.5 centymetra.
Krok 4
W każdej szklance warstwowo ułożyć sos czekoladowy, lody, orzechy i banany. Deser wykończyć bitą śmietaną i posypać orzechami.
- Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 - Odpowiedz
 
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi
Elegancki, apetycznie wyglądający deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowymi – to świetny sposób na słodką przekąskę. Znajdziesz w nim różne konsystencje i smaki. Łączy puszystość bitej śmietany, chrupkość bakalii, gęstość czekoladowego sosu, wyrazisty smak owoców oraz kremową konsystencję lodów waniliowych. Spróbuj także wersji z innym smakiem lodów, np. czekoladowych. Deser przygotuj w dość wysokim przezroczystym pucharku, tak by widoczne były wszystkie jego warstwy. Zacznij od sosu czekoladowego, następnie nałóż odrobinę lodów, orzechy i banany. Ozdób wierzch deseru bitą śmietaną. Posyp ją dodatkowo pozostałymi orzechami oraz startą gorzką czekoladą, posypką do deserów lub kakao. Do dekoracji warto użyć też wafelków czy rurek nadziewanych czekoladą. Deser bananowy z sosem czekoladowo-krówkowym i lodami waniliowym będzie też bardzo smaczny z dodatkiem migdałów oraz wiórków kokosowych. Jeśli lubisz lodowe desery, podaj go na najbliższą okazję, inspirując się naszą propozycją.



































