Kanapka z gorgonzolą i gruszką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

155 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

513 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

30 gramów

1 sztuka

80 gramów

20 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Gorgonzolę porwij na mniejsze kawałki, gruszkę obierz i pokrój w pół plastry, orzechy delikatnie rozkrusz.

Kanapka z gorgonzolą i gruszką - Krok 1

Krok 2

Kromki chleba obficie posmaruj margaryną. Na czterech kromkach ułóż rukolę, nałóż kawałki sera, a między ser wciśnij orzechy.

Kanapka z gorgonzolą i gruszką - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowana kanapkę polej z wierzchu syropem z octu balsamicznego. Nałóż gruszkę, następnie przykryj drugą kromką chleba i dociśnij.

Kanapka z gorgonzolą i gruszką - Krok 3

Krok 4

Przekłuj wykałaczką i przetnij pod skosem na dwa trójkąty. Trójkąty ułóż na talerzu, w środek włóż chipsy z suszonych pomidorów.

Kanapka z gorgonzolą i gruszką - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Syrop z octu balsamicznego możesz przygotować samodzielnie, w tym celu zredukuj (wygotuj) 100 ml octu balsamicznego połączonego z łyżką miodu o więcej niż połowę - gotuj, aż zgęstnieje sam z siebie.

Upewnij się, że ser, którego używasz, zawiera podpuszczkę mikrobiologiczną, a nie naturalną.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z gorgonzolą i gruszkąKanapka z gorgonzolą i gruszką

Aksamitny ser gorgonzola i soczysta, dojrzała gruszka to duet idealny. Przekonasz się o tym, przygotowując kanapki według poniższego przepisu. Jako ich bazę wykorzystaj chleb wileński pokrojony na dość cienkie kromki. Wybierz taki, który zawiera w sobie suszone owoce, takie jak śliwka czy żurawina – idealnie skomponuje się bowiem z serem. Kawałki pieczywa posmaruj margaryną roślinną, a na połowie z nich ułóż kolejno: świeżą rukolę, kawałki sera i pokruszone orzechy – świetnym wyborem będą włoskie. Wymienione składniki polej octem balsamicznym, który w pełni wydobędzie z nich smak, i ułóż na ich wierzchu kawałki gruszki. Następnie drugą kromką chleba przykryj kanapkę. W przekąski wbij dwie wykałaczki i pokrój je pod skosem na dwa trójkąty. Tak przygotowane kanapki podawaj z chipsami z suszonych pomidorów. Te z łatwością przygotujesz samodzielnie. Wystarczy, że plastry pomidorów zapieczesz w piekarniku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na kanapki z gorgonzolą i gruszką przy najbliższej okazji.