Kanapka z pastą z bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

290 osób wydrukowało

Pobierz pdf

505 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

100 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany i cebule włóż do nagrzanego do 200° C piekarnika na około 20 minut. Gdy po tym czasie bakłażany zrobią się miękkie, odstaw je do ostygnięcia, obierz, przełóż do kielicha miksera, dodaj 80 g orzechów, pastę chili, margarynę, czosnek, kumin i wszystko razem zmiksuj na gładką pastę.

Kanapka z pastą z bakłażana - Krok 1

Krok 2

Posiekaj natkę pietruszki. Pomidory sparz, obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do powstałej pasty.

Kanapka z pastą z bakłażana - Krok 2

Krok 3

Pastę z bakłażana podawaj na kromkach pieczywa z rukolą. Kanapki udekoruj nasionami granatu.

Kanapka z pastą z bakłażana - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Kanapki możesz też przygotować na chrupkim pieczywie.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pastą z bakłażanaKanapka z pastą z bakłażana

Przygotowanie efektownej, pełnej smaku i koloru kanapki jest wyjątkowo proste. Przekonaj się o tym, korzystając z poniższego przepisu. Na początek średniej wielkości bakłażany oraz cebulę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na kilkanaście minut. Gdy zrobią się miękkie, odstaw je do ostygnięcia, obierz i przełóż do kielicha miksera. Dołącz do tych składników orzechy włoskie (sprawdzą się również laskowe lub nerkowca), pastę chili, margarynę, ząbki czosnku oraz kmin rzymski. Wszystko dokładnie zmiksuj. Tak przygotowanej masie koloru nada posiekana natka pietruszki oraz pokrojone w drobną kostkę pomidory. Pastę z bakłażana podawaj na kromkach pełnoziarnistego pieczywa razowego. Aby kanapki wyglądały bardziej apetycznie, połóż na wierzch każdej z nich listki rukoli (dobra będzie również roszponka, ale należy pamiętać, że ma mniej wyrazisty smak) i udekoruj pestkami granatu. Kolorowe kanapki z pastą z bakłażana serwuj podczas spotkań z przyjaciółmi lub na weekendowe śniadanie. Podawaj z owocową herbatą.