Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku
łatwe
508 osób zapisało

Składniki
2 łyżki
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
200 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
1 pęczek
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bazylię i natkę pietruszki posiekaj, suszone pomidory pokrój w drobną kosteczkę, posiekaj kapary, a orzechy upraż na suchej patelni i z lekka je rozkrusz. Liście szpinaku zanurz na chwilę we wrzącej wodzie i osusz, układając je na papierowych ręcznikach.

Krok 2
Główki czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut lub ułóż na grillu i grilluj, póki nie zrobią się w środku miękkie. Upieczony czosnek odstaw na bok, aby wystygł, a następnie obierz go z łupin. Czosnek i oba sery umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij, aby powstała jednolita pasta. Pastę połącz z posiekanymi ziołami, orzechami, kaparami i suszonymi pomidorami.

Krok 3
Bakłażany pokrój wzdłuż na plastry, obficie oprósz solą i odstaw na 10 minut, aby puściły sok. Po tym czasie wypłucz je pod zimną wodą, usuwając sól, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Bakłażany oprósz przyprawą do pikantnego grilla, nada ona potrawie wyrazistego smaku.

Krok 4
Zamarynowane bakłażany grilluj po 2-3 minuty z każdej strony.

Krok 5
Bakłażany ułóż na desce i na każdy plaster nałóż liście szpinaku oraz grubą warstwę pasty z czosnku i sera. Całość dokładnie zroluj i zabezpiecz wykałaczką. Gotowe roladki ułóż na talerzu i polej oliwą i kremem balsamicznym.


Dobra rada:
Roladki możesz dodatkowo zawinąć w plastry wędzonego boczku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku
Bakłażan to warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów – pasuje jako dodatek do dań warzywnych, takich jak ratatouille; jest podstawą past do chleba lub dodatkiem do mięs. Świetnie sprawdza się także do przygotowania roladek, głównie dzięki swojemu mięsistemu i zwartemu miąższowi. Bakłażan dobrze skomponuje się z różnorodnymi dodatkami, np. pastą z pieczonego czosnku. Po upieczeniu czosnek traci swój charakterystyczny smak i zapach – staje się słodkawy. Zmiksowany razem z serkiem śmietankowym i serem gorgonzola tworzy pyszne połączenie. Masę dopraw do smaku kaparami, pietruszką, suszonymi pomidorami i prażonymi orzechami włoskimi, które nadadzą jej chrupkości, a następnie posmaruj nią upieczone na grillu plastry bakłażana. Warzywo zamarynuj wcześniej w pikantnej przyprawie. Roladki z bakłażana faszerowane pastą z pieczonego czosnku skrop przed podaniem oliwą i kremem z octu balsamicznego. Przygotuj to danie na najbliższą okazję i przekonaj się, że roladki nie tylko wspaniale wyglądają, ale i równie dobrze smakują.