Pasta rybna z jajkiem na kanapki – z ogórkiem | Przepisy.pl pixel

Menu dnia

Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym

ZERO WASTE

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

106

heart
1269 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1501 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2872 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 pęczka

0.5 łyżeczki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jaja ugotuj na twardo obierz zetrzyj na drobnej tarce, ogórki pokrój w kosteczkę lub też zetrzyj na tarce na grubych oczkach, drobno pokrój szczypior. Pestki słonecznika upraż na patelni.

Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - Krok 1

Krok 2

Makrelę oczyść ze skóry i ości , przełóż do miski dodaj majonez, wyciśnij trochę soku z połówki cytryny. Makrelę ugnieć na pastę dodaj jajka ogórka szczypior, pestki słonecznika, dokładnie wymieszaj. Pastę dopraw do smaku papryką i o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - Krok 2

Krok 3

Pastę z makreli podawaj z chlebem razowym.

Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Do pasty możesz dodać połówkę dojrzałego awokado. Jeśli zostały Ci składniki z tego przepisu wykorzystaj je do przygotowania Roladek z szynki z pastą rybną. Gotowanie ZERO WASTE 

6

Opinie o przepisie

  • ewawolanek1@gmail.com

    ewawolanek1@gmail.com , 22.02.2025

    Wspaniała kanapka pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maja

    Maja , 14.07.2022

    Kocham wasze przepisy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witając dziekuję za wspaniale przepisy i porady Irena

    Witając dziekuję za wspaniale przepisy i porady Irena , 24.01.2022

    Witajac dziekuje za wspaniale przepisy i porady Irena M.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Monika  Piekarska

    Monika Piekarska , 11.12.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika S.

    Monika S. , 18.11.2020

    Pyszna !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowymKanapki z pastą rybną z jajkiem i ogórkiem konserwowym

Pomysł na rybę, który znacznie różni się od dań serwowanych w nadmorskich smażalniach. Postawcie na wędzoną makrelę, by przygotować z niej pyszne kanapki z pastą rybną z jajkiem. Większość pracy sprowadza się do wymieszania wszystkich składników w jednym naczyniu – prościej być nie może!

Dla kogo?

Dla osób, którym znudziło się serwowanie kanapek z szynką i serem. Czas obudzić w sobie pokłady kulinarnej kreatywności!

Na jaką okazję?

Na śniadanie albo na kolację – sami zdecydujecie, kiedy macie ochotę na tę smaczną pastę z jajkiem i ogórkiem konserwowym. Podzielcie się nią również z gośćmi, którzy wpadną z wizytą. Tartinki z pastą rybną pierwsze znikną z talerzy.

Czy wiesz, że?

Inną znaną potrawą tego typu jest awanturka. Przygotowuje się ją z wędzonej makreli oraz twarogu.

Dla urozmaicenia:

Pasta rybna nie tylko do chleba! Możecie użyć jej jako nadzienia do faszerowanych jajek.