Kapuśniak z wędzoną nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapuśniak z wędzoną nutą

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

2

heart
7 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżeczka

2 sztuki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 sztuka

5 szczypt

3 plastry

300 gramów

2 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę kiszoną posiekaj, wrzuć do garnka, zalej ok. 1 l wody, dodaj liść laurowy i lubczyk. Gotuj 15 min.

Krok 2

W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, zalew wodą w drugim garnku - tylko tyle żeby były przykryte, ugotuj prawie do miękkości.

Krok 3

Do kapusty dodaj bulion warzywny i z boczkiem oraz Delikat. Przelej ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały.

Krok 4

Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni z odrobiną oleju. Dodaj posiekaną cebulkę i razem podsmaż. Wsyp mąkę, rozmieszaj dobrze a potem zalej to 2 chochelkami zupy i zagotuj - przelej do resztu zupy. Gotuj razem jeszcze kilka minut. Jeśłi zupa jest za gęsta dolej trochę wody.

Krok 5

Odstaw zupę na jakieś 15 minut żeby smaki się przegryzły i zupa odpoczęła.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapuśniak z wędzoną nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kugel
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej