
Składniki
1 sztuka
1 łyżeczka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 sztuka
5 szczypt
3 plastry
300 gramów
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kapustę kiszoną posiekaj, wrzuć do garnka, zalej ok. 1 l wody, dodaj liść laurowy i lubczyk. Gotuj 15 min.
Krok 2
W tym czasie obierz ziemniaki, pokrój w kostkę, zalew wodą w drugim garnku - tylko tyle żeby były przykryte, ugotuj prawie do miękkości.
Krok 3
Do kapusty dodaj bulion warzywny i z boczkiem oraz Delikat. Przelej ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały.
Krok 4
Boczek pokrój w paski, zrumień na patelni z odrobiną oleju. Dodaj posiekaną cebulkę i razem podsmaż. Wsyp mąkę, rozmieszaj dobrze a potem zalej to 2 chochelkami zupy i zagotuj - przelej do resztu zupy. Gotuj razem jeszcze kilka minut. Jeśłi zupa jest za gęsta dolej trochę wody.
Krok 5
Odstaw zupę na jakieś 15 minut żeby smaki się przegryzły i zupa odpoczęła.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej


































