Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku
łatwe
104 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
400 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj olej z mieszanką przypraw Adobo. Mięso pokrój w grube 2cm plastry i obtocz w marynacie, odstaw je na bok do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Cebule pokrój w piórka, posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce.

Krok 3
Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie dodaj natkę kolendry.

Krok 4
Równocześnie na grillowej patelni na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron, obtocz je w sosie BBQ, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, na wierzch mięsa nałóż łyżkę kaszy i oprósz całość z wierzchu serem. Mięso wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku
Sezon grillowy dobiega końca? A może wręcz przeciwnie – trwa w najlepsze, a Tobie skończyły się pomysły na dania z rusztu? Co powiesz na karkówkę zapiekanką z kaszottem po meksykańsku? To nowość! Takich dań jeszcze nie było, prawda?
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Bez obaw, karkówka z kaszottem po meksykańsku smakuje wyśmienicie.
Na jaką okazję?
Grill w ogrodzie, a może obiad w domu z pomocą grillowej patelni? Co wybierasz?
Czy wiesz, że?
Karkówka smakuje dobrze zarówno w formie pieczonej, grillowanej, smażonej, jak i gotowanej. Nic więc dziwnego, że to jeden z częściej wybieranych produktów mięsnych w Polsce.
Dla urozmaicenia:
Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.