Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
294 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj olej z mieszanką przypraw Adobo. Mięso pokrój w grube 2cm plastry i obtocz w marynacie, odstaw je na bok do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w piórka, posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie dodaj natkę kolendry.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Równocześnie na grillowej patelni na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron, obtocz je w sosie BBQ, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, na wierzch mięsa nałóż łyżkę kaszy i oprósz całość z wierzchu serem. Mięso wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 20 minut.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.

2

Opinie o przepisie

  • Laura Denys

    Laura Denys , 25.05.2020

    danie przepyszne! dodałam jeszcze do tego kukurydzę z puszki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Giergielewicz

    Ewelina Giergielewicz , 03.10.2019

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańskuKarkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku

Sezon grillowy dobiega końca? A może wręcz przeciwnie – trwa w najlepsze, a Tobie skończyły się pomysły na dania z rusztu? Co powiesz na karkówkę zapiekanką z kaszottem po meksykańsku? To nowość! Takich dań jeszcze nie było, prawda?

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Bez obaw, karkówka z kaszottem po meksykańsku smakuje wyśmienicie.

Na jaką okazję?

Grill w ogrodzie, a może obiad w domu z pomocą grillowej patelni? Co wybierasz?

Czy wiesz, że?

Karkówka smakuje dobrze zarówno w formie pieczonej, grillowanej, smażonej, jak i gotowanej. Nic więc dziwnego, że to jeden z częściej wybieranych produktów mięsnych w Polsce.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.