Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku

- Krok 1W misce wymieszaj olej z mieszanką przypraw Adobo. Mięso pokrój w grube 2cm plastry i obtocz w marynacie, odstaw je na bok do lodówki na co najmniej 12 godzin.
- Krok 2Cebule pokrój w piórka, posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce.
- Krok 3Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie dodaj natkę kolendry.
- Krok 4Równocześnie na grillowej patelni na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron, obtocz je w sosie BBQ, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, na wierzch mięsa nałóż łyżkę kaszy i oprósz całość z wierzchu serem. Mięso wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 20 minut.

Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.

Sezon grillowy dobiega końca? A może wręcz przeciwnie – trwa w najlepsze, a Tobie skończyły się pomysły na dania z rusztu? Co powiesz na karkówkę zapiekanką z kaszottem po meksykańsku? To nowość! Takich dań jeszcze nie było, prawda?
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Bez obaw, karkówka z kaszottem po meksykańsku smakuje wyśmienicie.
Na jaką okazję?
Grill w ogrodzie, a może obiad w domu z pomocą grillowej patelni? Co wybierasz?
Czy wiesz, że?
Karkówka smakuje dobrze zarówno w formie pieczonej, grillowanej, smażonej, jak i gotowanej. Nic więc dziwnego, że to jeden z częściej wybieranych produktów mięsnych w Polsce.
Dla urozmaicenia:
Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.