Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

4

heart
294 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

104 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

800 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

400 gramów

100 mililitrów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W misce wymieszaj olej z mieszanką przypraw Adobo. Mięso pokrój w grube 2cm plastry i obtocz w marynacie, odstaw je na bok do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 1

Krok 2

Cebule pokrój w piórka, posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 2

Krok 3

Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie dodaj natkę kolendry.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 3

Krok 4

Równocześnie na grillowej patelni na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron, obtocz je w sosie BBQ, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, na wierzch mięsa nałóż łyżkę kaszy i oprósz całość z wierzchu serem. Mięso wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 20 minut.

Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.

2

Opinie o przepisie

  • Laura Denys

    Laura Denys , 25.05.2020

    danie przepyszne! dodałam jeszcze do tego kukurydzę z puszki :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Giergielewicz

    Ewelina Giergielewicz , 03.10.2019

    ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańskuKarkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku

Sezon grillowy dobiega końca? A może wręcz przeciwnie – trwa w najlepsze, a Tobie skończyły się pomysły na dania z rusztu? Co powiesz na karkówkę zapiekanką z kaszottem po meksykańsku? To nowość! Takich dań jeszcze nie było, prawda?

Dla kogo?

Dla wszystkich mięsożerców! Bez obaw, karkówka z kaszottem po meksykańsku smakuje wyśmienicie.

Na jaką okazję?

Grill w ogrodzie, a może obiad w domu z pomocą grillowej patelni? Co wybierasz?

Czy wiesz, że?

Karkówka smakuje dobrze zarówno w formie pieczonej, grillowanej, smażonej, jak i gotowanej. Nic więc dziwnego, że to jeden z częściej wybieranych produktów mięsnych w Polsce.

Dla urozmaicenia:

Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.