Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku
łatwe
104 osoby zapisały

Składniki
800 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
400 gramów
100 mililitrów
1 opakowanie
100 gramów
100 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W misce wymieszaj olej z mieszanką przypraw Adobo. Mięso pokrój w grube 2cm plastry i obtocz w marynacie, odstaw je na bok do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Krok 2
Cebule pokrój w piórka, posiekaj natkę kolendry, zetrzyj ser na tarce.

Krok 3
Cebule podsmaż w garnku na oleju, dodaj kaszotto, puszkę pomidorów i 250ml wody. Gotuj pod przykryciem około 15 minut, po tym czasie dodaj natkę kolendry.

Krok 4
Równocześnie na grillowej patelni na rozgrzanym oleju obsmaż mięso z obu stron, obtocz je w sosie BBQ, ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, na wierzch mięsa nałóż łyżkę kaszy i oprósz całość z wierzchu serem. Mięso wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na około 20 minut.


Dobra rada:
Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Karkówka zapiekana z kaszotto po meksykańsku
Sezon grillowy dobiega końca? A może wręcz przeciwnie – trwa w najlepsze, a Tobie skończyły się pomysły na dania z rusztu? Co powiesz na karkówkę zapiekanką z kaszottem po meksykańsku? To nowość! Takich dań jeszcze nie było, prawda?
Dla kogo?
Dla wszystkich mięsożerców! Bez obaw, karkówka z kaszottem po meksykańsku smakuje wyśmienicie.
Na jaką okazję?
Grill w ogrodzie, a może obiad w domu z pomocą grillowej patelni? Co wybierasz?
Czy wiesz, że?
Karkówka smakuje dobrze zarówno w formie pieczonej, grillowanej, smażonej, jak i gotowanej. Nic więc dziwnego, że to jeden z częściej wybieranych produktów mięsnych w Polsce.
Dla urozmaicenia:
Do farszu z kaszy możesz dodać garść oliwek pokrojonych w plastry.






























