
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jedna drobna uwaga: nigdy, przenigdy nie próbuj gorącego karmelu! Chyba, że zamierzasz się oparzyć... Jeśli chcesz sprawdzić kolor, włóż do karmelu róg białej kartki.
Krok 2
Mięso oprósz solą i pieprzem. Orzechy upraż na suchej patelni, zdejmij i odłóż, a na tę samą patelnie wsyp cukier, wymieszaj i podgrzewaj, aż powstanie bursztynowy karmel. Wtedy ostrożnie (bo gorący karmel pryska) wlej na patelnie ocet, gotuj przez chwilę. Włóż polędwiczki i obsmaż je w karmelu z obu stron. Posyp pokruszoną mini kostką czosnkową oraz orzechami. Smaż jeszcze 1-3 minuty, zdejmij z ognia i posyp bazylią.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej