Karmelowa wieprzowina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karmelowa wieprzowina

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jedna drobna uwaga: nigdy, przenigdy nie próbuj gorącego karmelu! Chyba, że zamierzasz się oparzyć... Jeśli chcesz sprawdzić kolor, włóż do karmelu róg białej kartki.

Krok 2

Mięso oprósz solą i pieprzem. Orzechy upraż na suchej patelni, zdejmij i odłóż, a na tę samą patelnie wsyp cukier, wymieszaj i podgrzewaj, aż powstanie bursztynowy karmel. Wtedy ostrożnie (bo gorący karmel pryska) wlej na patelnie ocet, gotuj przez chwilę. Włóż polędwiczki i obsmaż je w karmelu z obu stron. Posyp pokruszoną mini kostką czosnkową oraz orzechami. Smaż jeszcze 1-3 minuty, zdejmij z ognia i posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Sernik z krówkami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej