Karmelowa wieprzowina przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Karmelowa wieprzowina

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jedna drobna uwaga: nigdy, przenigdy nie próbuj gorącego karmelu! Chyba, że zamierzasz się oparzyć... Jeśli chcesz sprawdzić kolor, włóż do karmelu róg białej kartki.

Krok 2

Mięso oprósz solą i pieprzem. Orzechy upraż na suchej patelni, zdejmij i odłóż, a na tę samą patelnie wsyp cukier, wymieszaj i podgrzewaj, aż powstanie bursztynowy karmel. Wtedy ostrożnie (bo gorący karmel pryska) wlej na patelnie ocet, gotuj przez chwilę. Włóż polędwiczki i obsmaż je w karmelu z obu stron. Posyp pokruszoną mini kostką czosnkową oraz orzechami. Smaż jeszcze 1-3 minuty, zdejmij z ognia i posyp bazylią.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Karmelowa wieprzowina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej