Klopsiki z mięsa z indyka w sosie bolonese
łatwe
5 osób zapisało

Składniki
200 gramów
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso z indyka wyjmij z tacki i przełóż do pojemnika w którym łatwo będzie można wymieszać mięso z ryżem i jajkiem. Dodaj przyprawy 3 szczypty bazylii, sól i pieprz do smaku
Krok 2
Ugotowany ryż, ocedź i dodaj do mięsa mielonego wymieszaj całość z surowym jajkiem. Uformuj kuleczki. Upiecz je na patelni na oleju odłóż do miski.
Krok 3
Sos dodaj do letniej wody około 600 ml ciągle mieszając czekaj aż się zagotuje lekko następnie dodaj z 3 łyżeczki przecieru pomidorowego. Jeśli sos już się ugotuje połącz go z klopsikami, dodaj go do nich.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej