Knoppers

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

9

28 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

379 osób wydrukowało

Pobierz pdf

298 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto orzechowe:

5 sztuk

0.5 szklanki

10 dekagramów

10 dekagramów

1 łyżka

1 łyżeczka

ciasto kakaowe:

6 sztuk

0.5 szklanki

0.5 szklanki

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

orzechy:

1 szklanka

0.5 szklanki

1 opakowanie

2 szklanki

1 łyżka

0.5 szklanki

czekolada:

1.5 sztuki

4 łyżki

2 łyżki

budyń:

2 szklanki

2 łyżki

2 opakowania

2 łyżki

2 łyżki

5 sztuk

1 szklanka

140 mililitrów

dodatkowo:

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto orzechowe: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąkę z proszkiem, bułkę tartą i orzechy. Piec 35 min w temp. 175 st.

Krok 2

Ciasto kakaowe: białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, mąki z proszkiem, kakao oraz olej. Piec 35 min w temp. 175 st.

Krok 3

Orzechy: mleko z cukrem i kakaem zagotować, ostudzić. Kasię utrzeć, dodawać na przemian mleko z kakaem i mleko w proszku. Dodać orzechy.

Krok 4

Czekolada: Kasię utrzeć, dodawać Nutellę i spirytus.

Krok 5

Budyń: szkl. mleka zagotować z cukrami. W drugiej szkl. rozrobić obydwie mąki oraz żółtka. Ugotować budyń. Ostudzić. Kasię utrzeć, dodawać budyń, potem jogurt.

Krok 6

Oba placki przekroić, nasączyć herbatą. Na pierwszy wafel wyłożyć połowę masy orzechowej, przykryć ciastem orzechowym. Wyłożyć połowę czekolady, na to blat kakaowy, budyń, potem blat orzechowy i reszta czekolady. Następnie przykryć ją blatem kakaowym, wyłożyć resztę masy orzechowej, 2 wafel. Polać polewą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knoppers - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej