Knysze z soczewicą i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Knysze z soczewicą i pieczarkami

Autor: Ania

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 łyżeczka

6 łyżek

150 gramów

500 gramów

4 sztuki

1 sztuka

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, masła, śmietany, 4 łyżek oleju, 2 jajek i szczypty soli zagnieść ciasto. Owinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce.

Krok 2

Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Dodać do ugotowanej soczewicy i wymieszać z jajkiem oraz przyprawami: solą, pieprzem, majerankiem i Przyprawą w Mini kostkach Czosnek Knorr

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i wykrawać szklanką kółka. Na środku każdego kłaść nadzienie i brzegi zawijać do góry tworząc kształt otwartej sakiewki.

Krok 4

Knysze ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarować roztrzepanym jajkiem (ciasto).

Krok 5

Piec około 40 minut w 180 stopniach.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Knysze z soczewicą i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej