Kokosanka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

24

209 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

462 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

783 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

400 gramów

170 gramów

4 sztuki

200 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sito.

Krok 2

Dodaj miękką Kasię, żółtka i zagnieć ciasto.

Krok 3

Ciasto przenieś do formy posmarowanej Kasią.

Krok 4

Na cieście rozsmaruj dżem wiśniowy.

Krok 5

Białka ubij na sztywną pianę, w połowie ubijania dodaj cukier puder.

Krok 6

Dodaj wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.

Krok 7

Nałóż na dżem.

Krok 8

Piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

1

Opinie o przepisie

  • Beata Samociuk

    Beata Samociuk, 23.02.2018

    Na jakiej wielkości formy jest ten przepis?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kokosanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KokosankaKokosanka

Do przygotowania pysznych kokosanek niezbędne są, oczywiście, wiórki kokosowe. Skomponują się one świetnie z kruchym ciastem na bazie mąki, proszku do pieczenia oraz żółtek. Pozostałe białka z jajek wykorzystać możesz do innego wypieku, np. szarlotki lub bez. Ewentualnie ubij je na sztywną pianę z cukrem pudrem lub cukrem waniliowym i wymieszaj z wiórkami. Poza tym do kokosanki świetnie nadaje się także miękkie i puszyste ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany. Dla kontrastu smakowego posmaruj je wyrazistym, kwaśnym dżemem. Sięgnij na przykład po śliwkowy, wiśniowy lub porzeczkowy. W sezonie letnim świeże owoce przed pieczeniem możesz podsmażyć na patelni, odparowując z nich nadmiar soku. Ciasto podawaj schłodzone i udekorowane słodką kruszonką, resztą ciasta kruchego lub samymi wiórkami. Urozmaić jego smak orzechami lub przygotuj z niego niewielkie podłużne ciasteczka, które posłużą za codzienną, pyszną przekąskę. Wydrukuj listę niezbędnych składników i przygotuj kokosankę na najbliższą okazję. Życzymy smacznego.