KOKOSANKI

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

70 osób wydrukowało

Pobierz pdf

56 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

150 gramów

2 sztuki

1 łyżka

250 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 100 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia.

Krok 2

Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

Krok 3

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy 50 g cukru, a po chwili mąkę.

Krok 4

Pianę dodajemy do masy z wiórkó kokosowych i delikatnie łączymy.

Krok 5

Formujemy ciasteczka o wielkości orzecha włoskiego, zwilżając co jakiś czas dłonie w wodzie, aby powstały ładne kuleczki.

Krok 6

Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 15 min.

Krok 7

Ciasteczka są gotowe, gdy mają lekko złoty kolor. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - KOKOSANKIKOKOSANKI

Kokosanki to deser, który przypadnie do gustu w szczególności miłośnikom wiórków kokosowych, ale nie tylko. Ciastka najlepiej smakują z kawą, herbatą lub mlekiem. Ich cechą charakterystyczną jest to, że są kruche na zewnątrz, a miękkie w środku. Aby takie wyszły, niezbędne jest jednak zachowanie odpowiednich proporcji składników. Kokosanki piecze się bardzo szybko, a do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku produktów, takich jak np.: cukier, mąka ziemniaczana, kostka do pieczenia oraz białka. Aby urozmaicić smak masy, możesz dodać do niej skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy, cynamon lub odrobinę likieru kokosowego. Po przygotowaniu, nałóż jej okrągłe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kokosanki możesz formować dłońmi, dwoma łyżeczkami lub specjalną łyżką do lodów. Deser należy piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 st. C przez około 15 minut. Gotowe ciasteczka możesz oblać mleczną lub gorzką czekoladą. Kokosanki smakują dobrze nawet kilka dni po przygotowaniu. Należy je jednak przechowywać w szczelnym pojemniku tak, aby nie stały się zbyt twarde i nie straciły swojego smaku.