Kostka alpejska

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

2

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

poncz:

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

krem:

20 dekagramów

1 opakowanie

0.5 litra

200 mililitrów

2 łyżeczki

2 łyżki

2 opakowania

40 dekagramów

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę.

Krok 2

Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać.

Krok 3

Piec ok. 30 min. w 160-180 st.C.

Krok 4

Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.

Krok 5

Krem: Do miękkiej Kasi stopniowo dodawać masę krówkową, ucierając razem na gładką masę.

Krok 6

Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie.

Krok 7

Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem.

Krok 8

Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem.

Krok 9

Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć.

Krok 10

Rozsmarować na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej