Kostka alpejska

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

2

62 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

4 sztuki

0.75 szklanki

0.75 szklanki

2 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

poncz:

0.5 szklanki

2 łyżki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

krem:

1 opakowanie

0.5 litra

200 mililitrów

2 łyżeczki

2 łyżki

2 opakowania

40 dekagramów

wierzch:

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Biszkopt: Utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę.

Krok 2

Stopniowo dodawać oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, na koniec dodać kakao i ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać.

Krok 3

Piec ok. 30 min. w 160-180 st.C.

Krok 4

Po wystudzeniu biszkopt delikatnie nasączyć ponczem.

Krok 5

Krem: Do miękkiej Kasi stopniowo dodawać masę krówkową, ucierając razem na gładką masę.

Krok 6

Połowę kremu rozsmarować na biszkopcie.

Krok 7

Pozostałą część kremu utrzeć z ajerkoniakiem.

Krok 8

Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem i zagęstnikiem.

Krok 9

Do kremu dodać pokruszone bezy i ubitą śmietankę i delikatnie wszystko połączyć.

Krok 10

Rozsmarować na cieście i udekorować startą na wiórki czekoladą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kostka alpejska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej