Kotleciki z jajka i ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z jajka i ziemniaków

Autor: eliiin

ratingratingratingratingrating

4

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wykładamy ziemniaki i łączymy z pokrojonymi jajkami - ja używam do tego specjalnego sitka, jest po prostu szybciej i wygodniej. Dodajemy śmietanę i łączymy - jeżeli będzie za mało można jeszcze dorzucić jedną łyżkę.

Krok 2

Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy szczypiorek i 1 surowe jajko, uprzednio umyte.

Krok 3

Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z mizerią lub wedle gustu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej