Kotleciki z jajka i ziemniaków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotleciki z jajka i ziemniaków

Autor: eliiin

ratingratingratingratingrating

4

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

3 łyżeczki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wykładamy ziemniaki i łączymy z pokrojonymi jajkami - ja używam do tego specjalnego sitka, jest po prostu szybciej i wygodniej. Dodajemy śmietanę i łączymy - jeżeli będzie za mało można jeszcze dorzucić jedną łyżkę.

Krok 2

Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy szczypiorek i 1 surowe jajko, uprzednio umyte.

Krok 3

Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z mizerią lub wedle gustu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotleciki z jajka i ziemniaków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej