Składniki
5 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wykładamy ziemniaki i łączymy z pokrojonymi jajkami - ja używam do tego specjalnego sitka, jest po prostu szybciej i wygodniej. Dodajemy śmietanę i łączymy - jeżeli będzie za mało można jeszcze dorzucić jedną łyżkę.
Krok 2
Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy szczypiorek i 1 surowe jajko, uprzednio umyte.
Krok 3
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z mizerią lub wedle gustu.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej