
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
4 sztuki
2 łyżki
3 łyżeczki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wykładamy ziemniaki i łączymy z pokrojonymi jajkami - ja używam do tego specjalnego sitka, jest po prostu szybciej i wygodniej. Dodajemy śmietanę i łączymy - jeżeli będzie za mało można jeszcze dorzucić jedną łyżkę.
Krok 2
Przyprawiamy do smaku: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na koniec dodajemy szczypiorek i 1 surowe jajko, uprzednio umyte.
Krok 3
Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Podajemy z mizerią lub wedle gustu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Planujecie danie z gotowanej dyni i zastanawiacie się, jak ugotować dynię, żeby smakowała wybornie? Sprawdźcie, jak gotować dynię, żeby zachować jej smak, kolor i zapach.
Czytaj więcejJak uprażyć orzechy? Do tej czynności przydadzą się patelnia albo piekarnik. Jak uprażyć orzechy włoskie, a jak zabrać się za laskowe lub fistaszki? Wszystkiego dowiesz się z naszego krótkiego poradnika dotyczącego prażenia orzechów.
Czytaj więcej