Krem z dyni z napojem kokosowym - VIDEO
łatwe
207 osób zapisało
Składniki
200 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
400 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię piecz w kawałkach w piekarniku, około 20 minut. Po upieczeniu dynię lekko przestudź. Upieczoną dynię obierz i pokrój w mniejsze części.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę. Dodaj dynię, starty imbir i napój kokosowy oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalej 1 litrem wody i dodaj bulionetkę Knorr, carry oraz posiekaną trawę cytrynową. Gotuj 10 minut. Następnie zupę zmiksuj.

Krok 3
Do zupy dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i posiekaną bazylią.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z dyni z napojem kokosowym - VIDEO
Krem z dyni z mlekiem kokosowym to wyborna gęsta zupa, która znakomicie nadaje się na pierwsze danie, a także na ciepłą kolację. Słodka i delikatna w smaku dynia świetnie komponuje się z orientalnymi składnikami, takimi jak mleczko kokosowe czy sok z limonki, a także z pikantnymi i bardzo wyrazistymi w smaku dodatkami, np. chili czy pastą curry. Dobrym uzupełnieniem kremu z dyni będzie również świeży imbir, o lekko cytrusowym zapachu. Gotowanie zupy zacznij od upieczenia dyni – dzięki temu stanie się bardziej słodka, a zupa szybciej się ugotuje. Kiedy warzywo już zmięknie, podsmaż je na oliwie razem z cebulą, chili, curry i imbirem, po czym dodaj mleko kokosowe. Dopraw całość posiekaną trawą cytrynową, która nada zupie przyjemnego aromatu oraz egzotycznego charakteru. Gotuj wszystko przez jakiś czas, a następnie dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do gotującego się wciąż kremu kawałki surowego kurczaka, i zdejmij zupę z ognia, gdy będą już gotowe. Krem z dyni z mlekiem kokosowym serwuj z kleksem jogurtu naturalnego. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji.