Krem z dyni z napojem kokosowym - VIDEO
łatwe
211 osób zapisało
Składniki
200 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
80 mililitrów
400 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dynię piecz w kawałkach w piekarniku, około 20 minut. Po upieczeniu dynię lekko przestudź. Upieczoną dynię obierz i pokrój w mniejsze części.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę. Dodaj dynię, starty imbir i napój kokosowy oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalej 1 litrem wody i dodaj bulionetkę Knorr, carry oraz posiekaną trawę cytrynową. Gotuj 10 minut. Następnie zupę zmiksuj.

Krok 3
Do zupy dodaj pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Zupę gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dopraw sokiem z cytryny i posiekaną bazylią.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krem z dyni z napojem kokosowym - VIDEO
Krem z dyni z mlekiem kokosowym to wyborna gęsta zupa, która znakomicie nadaje się na pierwsze danie, a także na ciepłą kolację. Słodka i delikatna w smaku dynia świetnie komponuje się z orientalnymi składnikami, takimi jak mleczko kokosowe czy sok z limonki, a także z pikantnymi i bardzo wyrazistymi w smaku dodatkami, np. chili czy pastą curry. Dobrym uzupełnieniem kremu z dyni będzie również świeży imbir, o lekko cytrusowym zapachu. Gotowanie zupy zacznij od upieczenia dyni – dzięki temu stanie się bardziej słodka, a zupa szybciej się ugotuje. Kiedy warzywo już zmięknie, podsmaż je na oliwie razem z cebulą, chili, curry i imbirem, po czym dodaj mleko kokosowe. Dopraw całość posiekaną trawą cytrynową, która nada zupie przyjemnego aromatu oraz egzotycznego charakteru. Gotuj wszystko przez jakiś czas, a następnie dokładnie zmiksuj. Na koniec dodaj do gotującego się wciąż kremu kawałki surowego kurczaka, i zdejmij zupę z ognia, gdy będą już gotowe. Krem z dyni z mlekiem kokosowym serwuj z kleksem jogurtu naturalnego. Przygotuj to danie przy najbliższej okazji.