Kremówka

Autor: mojeciasto_users mojeciasto_users

ratingratingratingratingrating

1

10 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

20 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto kluskowe:

1 sztuka

0.5 łyżki

1

ciasto maślane:

20 dekagramów

30 dekagramów

dekoracja:

30 gramów

krem:

1 sztuka

0.5 litra

9 dekagramów

4 sztuki

3 dekagramy

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto maślane: Przesiać mąkę na stolnicy, dodać masło, posiekać wszystko na jednolitą masę.

Krok 2

Ciasto kluskowe: Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na kształt koła.

Krok 3

Z ciasta maślanego ułożyć prostokąt i położyć go na cieście maślanym, formując kopertę. Delikatnie rozwałkować.

Krok 4

Złożyć ciasto na 3 części i włożyć do lodówki na 20 min. Po wyjęciu z lodówki, ponownie rozwałkować. Powtórzyć tę czynność 3 razy. Piec 15 minut w temperaturze 250 stopni C.

Krok 5

Krem waniliowy: Żółtka, jajko oraz wanilię utrzeć z cukrem. Zagotować szklankę mleka, a pozostałe wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wlać do gorącego mleka i mieszając, zagotować. Dodawać żółtka.

Krok 6

Masę ostudzić, nie przerywając mieszania. Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden placek posmarować kremem, przełożyć drugim.

Krok 7

Włożyć do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej