
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce, posól i zostaw na kilka minut.
Krok 2
Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Krok 3
Kiedy cebula się zeszkli dodaj obrane i osuszone krewetki. Duś przez 15 minut.
Krok 4
Dodaj warzywa, olej sojowy, pieprz i sól oraz ocet winny zmieszany ze szklanką wody. Duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Krok 5
Podawaj z ryżem albo białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej