
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce, posól i zostaw na kilka minut.
Krok 2
Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Krok 3
Kiedy cebula się zeszkli dodaj obrane i osuszone krewetki. Duś przez 15 minut.
Krok 4
Dodaj warzywa, olej sojowy, pieprz i sól oraz ocet winny zmieszany ze szklanką wody. Duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Krok 5
Podawaj z ryżem albo białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej