
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
4 łyżki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
400 gramów
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce, posól i zostaw na kilka minut.
Krok 2
Cebulę posiekaj i wrzuć na rozgrzaną oliwę.
Krok 3
Kiedy cebula się zeszkli dodaj obrane i osuszone krewetki. Duś przez 15 minut.
Krok 4
Dodaj warzywa, olej sojowy, pieprz i sól oraz ocet winny zmieszany ze szklanką wody. Duś pod przykryciem przez kolejne 15 minut.
Krok 5
Podawaj z ryżem albo białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej