Kruche ciasteczka maszynkowe

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

10

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2.5 szklanki

0.5 szklanki

5 sztuk

dekoracja:

0.5 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto.

Krok 2

Odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut.

Krok 3

Porcjami wkładać do maszynki i wykręcać paski długości około 10-12 cm.

Krok 4

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Krok 5

Po upieczeniu i ostygnięciu można polać polewą czekoladową.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka maszynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka maszynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka maszynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka maszynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka maszynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka maszynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka maszynkowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasteczka maszynkoweKruche ciasteczka maszynkowe

Maszynka do mielenia mięsa może mieć wiele zastosowań, a jednym z nich jest przygotowywanie ciasteczek. Na pewno jedliście je wielokrotnie, ponieważ ciastka maszynkowe są bardzo popularną słodką przekąską, serwowaną najczęściej do popołudniowej kawy. Przepis na ciastka maszynkowe jest bardzo łatwy – wystarczy zagnieść gładkie ciasto, a następnie umieścić je w maszynce ze specjalną nakładką. Kruche ciastka maszynkowe możecie dowolnie udekorować, a najczęściej spotykaną wersją jest czekoladowa polewa. Nie pozostaje nic innego, jak zarezerwować sobie kilkanaście minut i przygotować ciasto na pyszny, chrupki deser. Będzie naprawdę smacznie!

Dla kogo?

Ciasteczka maszynkowe pokocha każdy miłośnik domowych wypieków. Przypadną do gustu osobom, które lubią tradycyjne, niewielkie, słodkie przekąski, pasujące do popołudniowej kawy lub wieczornej herbaty.

Na jaką okazję?

Ciastka maszynkowe kruche wykorzystacie zawsze! Przygotujcie ich większą ilość, dzięki czemu zaserwujecie je niespodziewanym gościom, a także zabierzecie do pracy, jako słodką przekąskę.

Czy wiesz, że?

Na ciastka maszynkowe przepis znany był już w dziewiętnastym wieku. Ich niezmienny kształt pochodzi z nakładek, montowanych na maszynki do mielenia mięsa. Maszynkowe ciastka przygotowywane są według tradycyjnych receptur do dziś, także przez profesjonalne zakłady cukiernicze.

Dla urozmaicenia:

Przygotowując większą ilość ciastek maszynkowych, część z nich możecie przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku. Dzięki temu długo zachowają pierwotną świeżość i chrupkość.