Kruche ciasteczka z makiem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

14

85 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

220 osób wydrukowało

Pobierz pdf

210 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

180 gramów

50 gramów

1 sztuka

40 gramów

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, cukier puder i mak wsyp do miski, dodaj żółtko, miękką Kasię i śmietanę.

Krok 2

Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie szybko zagnieć.

Krok 3

Zawiń w folię aluminiową i włóż na 30 minut do lodówki.

Krok 4

Następnie rozwałkuj i wykrawaj foremkami gwiazdeczki.

Krok 5

Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 180 stopniach C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasteczka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasteczka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasteczka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasteczka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasteczka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasteczka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasteczka z makiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cytrynowo-ananasowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Samodzielne przygotowanie pizzy to świetna zabawa. Dowiedz się, jak zrobić ciasto na pizzę, a potem wybierz oryginalne dodatki. Wędzony łosoś, fenkuł, suszone śliwki, a może pesto z jarmużu…?

Czytaj więcej

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste, wystarczy jedynie zdobyć odpowiedni przepis. Jaki jest sekret idealnych naleśników? Zdradzamy poniżej.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche ciasteczka z makiemKruche ciasteczka z makiem

Szukasz inspiracji na słodką przekąskę, która sprawdzi się na wiele okazji? Przyrządź kruche ciasteczka z makiem. Zabierz je ze sobą do pracy czy szkoły, lub podaj na podwieczorek. Przygotowania rozpocznij od umieszczenia w jednym naczyniu: mąki, cukru pudru i maku. Dodaj do tego żółtko, miękką kostkę do pieczenia oraz śmietanę 18%. Wszystkie wymienione składniki wymieszaj za pomocą miksera, a następnie szybko zagnieć z nich ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i odstaw do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj schłodzone ciasto i za pomocą foremek wykrawaj z niego gwiazdki. Ułóż je na blasze, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Po kilkunastu minutach pieczenia w temperaturze 180° C ciasteczka powinny być gotowe. Jeśli chcesz, by Twoje wypieki miały jeszcze słodszy smak, dodaj do ciasta drobno pokrojoną czekoladę. Kruche ciasteczka z makiem podawaj z ciepłym mlekiem, kakao albo herbatą. Przygotuj je na najbliższą okazję i przekonaj się, jakie proste może być pieczenie!