Kruche ciasto z jabłkami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

7

23 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

52 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

88 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

3 szklanki

3 sztuki

0.5 szklanki

2 łyżki

4 sztuki

1 opakowanie

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto kruche: Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym na stolnicy. Dodać miękką jedną kostkę margaryny, żółtka jaj i śmietanę.

Krok 2

Posiekać Kasię nożem, następnie zagnieść ciasto.

Krok 3

Ciasto rozwałkować i przełożyć na prostokątną blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą lub mąką.

Krok 4

Umyte, obrane jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plasterki.

Krok 5

Jabłka ułożyć na cieście. Posypać cynamonem.

Krok 6

Białka jaj ubić na sztywno z mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Pianę wyłożyć na jabłka.

Krok 7

Kruszonka: w miseczce wymieszać 1/3 kostki Kasi z odrobiną mąki pszennej i cukrem tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę wysypać na ciasto.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche ciasto z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej