Kruchy przekładaniec

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

229

28 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 szklanka

0.5 opakowania

0.5 szklanki

1 opakowanie

1 sztuka

przełożenie:

1 szklanka

2 szklanki

75 dekagramów

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę, Kasię i cukier puder siekamy.

Krok 2

Gdy składniki się połączą, dodajemy żółtko i cukier waniliowy.

Krok 3

Ciasto wyrabiamy, formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.

Krok 4

Wychłodzone dzielimy na 2 części.

Krok 5

Każdą rozwałkowujemy w taki sposób, aby powstały krążki wielkości spodu małej tortownicy.

Krok 6

Każdy z krążków pieczemy osobno przez 25 min. w temperaturze 220 stopni C.

Krok 7

Zrumienione zsuwamy na stolnicę.

Krok 8

Sparzone migdały obieramy z łupinek i siekamy.

Krok 9

Z wody i cukru gotujemy syrop.

Krok 10

Gdy cukier całkowicie się rozpuści, dodajemy owoce i smażymy je na niewielkim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje.

Krok 11

Na koniec dodajemy przygotowane migdały i zasmażamy je razem jeszcze przez minutę.

Krok 12

Odstawiamy do wychłodzenia.

Krok 13

Lekko ciepłą masę wykładamy na upieczony krążek, przykrywamy drugim, obciążamy, np. deseczką i ciężarkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Krok 14

Po ściągnięciu się ciasta, jego wierzch posypujemy cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruchy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruchy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruchy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruchy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruchy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruchy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruchy przekładaniec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Generał
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej