Kulebiak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
25 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 listków

4 ziarna

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz przez noc w wodzie, ugotuj (aby stały się miękkie) i pokrój w paski.

Krok 2

Poszatkuj kapustę i gotuj w wywarze z grzybów, razem z przyprawami przez 30 minut. Wyjmij grzyby ostudź i odciśnij wodę.

Krok 3

Cebulę posiekaj i usmaż na oleju, dodaj grzyby i pieprz. Wymieszaj z kapustą.

Krok 4

Ciasto rozmroź i ułóż na nim zimny farsz. Zwiń jak roladę. Brzegi zlep.

Krok 5

Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temperaturze 200°C ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Udka faszerowane
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KulebiakKulebiak

Kulebiak to nadziewany, pieczony pieróg, który posmakuje nie tylko fanom kuchni kresowej. Klasycznie przyrządza się go z ciasta drożdżowego, ale w tym uproszczonym przepisie wykorzystuje się mrożone ciasto francuskie. Takie rozwiązanie znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Do wykonania farszu będziesz potrzebować suszonych lub mrożonych grzybów – sprawdzą się podgrzybki i prawdziwki. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, zalej je wcześniej wodą, aby moczyły się przez co najmniej kilka godzin. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i po ugotowaniu łatwiej będzie je pokroić. W nadzieniu kulebiaka znajduje się także poszatkowana kapusta, którą należy ugotować w wywarze grzybowym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Farsz wykłada się równomiernie na rozłożone ciasto francuskie, a następnie zwija całość jak roladę i smaruje wierzch roztrzepanym jajkiem – aby się zarumienił i błyszczał. Ostatni etap to upieczenie kulebiaka w piekarniku. Serwuj go na ciepło lub zimno, najlepiej z filiżanką czerwonego barszczu.