Kulebiak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
25 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

50 dekagramów

20 dekagramów

2 sztuki

1 sztuka

2 listków

4 ziarna

3 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby namocz przez noc w wodzie, ugotuj (aby stały się miękkie) i pokrój w paski.

Krok 2

Poszatkuj kapustę i gotuj w wywarze z grzybów, razem z przyprawami przez 30 minut. Wyjmij grzyby ostudź i odciśnij wodę.

Krok 3

Cebulę posiekaj i usmaż na oleju, dodaj grzyby i pieprz. Wymieszaj z kapustą.

Krok 4

Ciasto rozmroź i ułóż na nim zimny farsz. Zwiń jak roladę. Brzegi zlep.

Krok 5

Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temperaturze 200°C ok. 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KulebiakKulebiak

Kulebiak to nadziewany, pieczony pieróg, który posmakuje nie tylko fanom kuchni kresowej. Klasycznie przyrządza się go z ciasta drożdżowego, ale w tym uproszczonym przepisie wykorzystuje się mrożone ciasto francuskie. Takie rozwiązanie znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Do wykonania farszu będziesz potrzebować suszonych lub mrożonych grzybów – sprawdzą się podgrzybki i prawdziwki. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, zalej je wcześniej wodą, aby moczyły się przez co najmniej kilka godzin. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i po ugotowaniu łatwiej będzie je pokroić. W nadzieniu kulebiaka znajduje się także poszatkowana kapusta, którą należy ugotować w wywarze grzybowym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Farsz wykłada się równomiernie na rozłożone ciasto francuskie, a następnie zwija całość jak roladę i smaruje wierzch roztrzepanym jajkiem – aby się zarumienił i błyszczał. Ostatni etap to upieczenie kulebiaka w piekarniku. Serwuj go na ciepło lub zimno, najlepiej z filiżanką czerwonego barszczu.