
Składniki
50 dekagramów
20 dekagramów
2 sztuki
1 sztuka
2 listków
4 ziarna
3 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby namocz przez noc w wodzie, ugotuj (aby stały się miękkie) i pokrój w paski.
Krok 2
Poszatkuj kapustę i gotuj w wywarze z grzybów, razem z przyprawami przez 30 minut. Wyjmij grzyby ostudź i odciśnij wodę.
Krok 3
Cebulę posiekaj i usmaż na oleju, dodaj grzyby i pieprz. Wymieszaj z kapustą.
Krok 4
Ciasto rozmroź i ułóż na nim zimny farsz. Zwiń jak roladę. Brzegi zlep.
Krok 5
Wierzch ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temperaturze 200°C ok. 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kulebiak
Kulebiak to nadziewany, pieczony pieróg, który posmakuje nie tylko fanom kuchni kresowej. Klasycznie przyrządza się go z ciasta drożdżowego, ale w tym uproszczonym przepisie wykorzystuje się mrożone ciasto francuskie. Takie rozwiązanie znacznie skróci czas przygotowania potrawy. Do wykonania farszu będziesz potrzebować suszonych lub mrożonych grzybów – sprawdzą się podgrzybki i prawdziwki. Jeśli korzystasz z suszonych grzybów, zalej je wcześniej wodą, aby moczyły się przez co najmniej kilka godzin. Dzięki temu odpowiednio zmiękną i po ugotowaniu łatwiej będzie je pokroić. W nadzieniu kulebiaka znajduje się także poszatkowana kapusta, którą należy ugotować w wywarze grzybowym z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Farsz wykłada się równomiernie na rozłożone ciasto francuskie, a następnie zwija całość jak roladę i smaruje wierzch roztrzepanym jajkiem – aby się zarumienił i błyszczał. Ostatni etap to upieczenie kulebiaka w piekarniku. Serwuj go na ciepło lub zimno, najlepiej z filiżanką czerwonego barszczu.
























