
Składniki
farsz:
1 sztuka
ciasto:
1.5 szklanki
3 łyżki
1.5 łyżeczki
4 sztuki
4 sztuki
3 szklanki
5 łyżek
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżka
1 kilogram
0.5 szklanki
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozprowadź z ciepłą wodą i po 15 minutach rozczyniaj ciasto. Kiedy ciasto podrośnie dodaj lekko roztrzepane jajka, mąkę i wyrób. Ciasto powinno się dać pokroić nożem ale nie może się do niego kleić. Ciasto wyrób aż powstaną w nim pęcherzyki i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo i posiekaj, dodaj zieleninę.
Krok 3
Cebule posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj mięso. Wszystko razem podsmaż przez kilka minut.
Krok 4
Dodaj bulionetkę Knorr i jeszcze podsmaż aż bulionetka dokładnie się rozpuści.
Krok 5
Do farszu dodaj ugotowany ryż oraz 0,5 szklanki bulionu. Dokładnie wyrób.
Krok 6
Farsz kładź na ciasto, przełóż jajkami z zielenina, nałóż druga warstwę mięsnego farszu, zlep z góry brzegi ciasta. Całość przełóż do wysmarowanej masłem formy, posmaruj z góry jajkiem i piecz przez 45 minut w 200 stopniach.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej