
Składniki
farsz:
1 sztuka
ciasto:
1.5 szklanki
3 łyżki
1.5 łyżeczki
4 sztuki
4 sztuki
3 szklanki
5 łyżek
1 łyżka
0.5 szklanki
1 łyżka
1 kilogram
0.5 szklanki
30 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże rozprowadź z ciepłą wodą i po 15 minutach rozczyniaj ciasto. Kiedy ciasto podrośnie dodaj lekko roztrzepane jajka, mąkę i wyrób. Ciasto powinno się dać pokroić nożem ale nie może się do niego kleić. Ciasto wyrób aż powstaną w nim pęcherzyki i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj.
Krok 2
Jajka ugotuj na twardo i posiekaj, dodaj zieleninę.
Krok 3
Cebule posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj mięso. Wszystko razem podsmaż przez kilka minut.
Krok 4
Dodaj bulionetkę Knorr i jeszcze podsmaż aż bulionetka dokładnie się rozpuści.
Krok 5
Do farszu dodaj ugotowany ryż oraz 0,5 szklanki bulionu. Dokładnie wyrób.
Krok 6
Farsz kładź na ciasto, przełóż jajkami z zielenina, nałóż druga warstwę mięsnego farszu, zlep z góry brzegi ciasta. Całość przełóż do wysmarowanej masłem formy, posmaruj z góry jajkiem i piecz przez 45 minut w 200 stopniach.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej