Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

farsz:

1 sztuka

ciasto:

1.5 szklanki

3 łyżki

1.5 łyżeczki

4 sztuki

4 sztuki

3 szklanki

5 łyżek

1 łyżka

0.5 szklanki

1 łyżka

1 kilogram

0.5 szklanki

30 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże rozprowadź z ciepłą wodą i po 15 minutach rozczyniaj ciasto. Kiedy ciasto podrośnie dodaj lekko roztrzepane jajka, mąkę i wyrób. Ciasto powinno się dać pokroić nożem ale nie może się do niego kleić. Ciasto wyrób aż powstaną w nim pęcherzyki i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj.

Krok 2

Jajka ugotuj na twardo i posiekaj, dodaj zieleninę.

Krok 3

Cebule posiekaj i podsmaż na oleju. Dodaj mięso. Wszystko razem podsmaż przez kilka minut.

Krok 4

Dodaj bulionetkę Knorr i jeszcze podsmaż aż bulionetka dokładnie się rozpuści.

Krok 5

Do farszu dodaj ugotowany ryż oraz 0,5 szklanki bulionu. Dokładnie wyrób.

Krok 6

Farsz kładź na ciasto, przełóż jajkami z zielenina, nałóż druga warstwę mięsnego farszu, zlep z góry brzegi ciasta. Całość przełóż do wysmarowanej masłem formy, posmaruj z góry jajkiem i piecz przez 45 minut w 200 stopniach.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kulebiak z farszem mięsnym i jajkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej