
Składniki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 szczypta
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namocz w winie. Filety natrzyj przyprawami, pozostaw na noc w lodówce.
Krok 2
Następnego dnia filety panieruj w bułce i usmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
Wlej do nich wino, w którym moczyły się śliwki i duś przez 10 minut. Dodaj śliwki i duś przez kolejne 10 minut.
Krok 4
Pomarańcze obierz i pokrój w plastry, rozłóż na talerze. Filety wyjmij z sosu i połóż na pomarańczach, udekoruj koperkiem.
Krok 5
Śliwki z sosem zmiksuj i polej mięso.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej