
Składniki
1 szczypta
0.5 szklanki
1 szklanka
2 sztuki
1 szczypta
2 łyżki
2 łyżki
0.5 szklanki
1 szczypta
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki namocz w winie. Filety natrzyj przyprawami, pozostaw na noc w lodówce.
Krok 2
Następnego dnia filety panieruj w bułce i usmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
Wlej do nich wino, w którym moczyły się śliwki i duś przez 10 minut. Dodaj śliwki i duś przez kolejne 10 minut.
Krok 4
Pomarańcze obierz i pokrój w plastry, rozłóż na talerze. Filety wyjmij z sosu i połóż na pomarańczach, udekoruj koperkiem.
Krok 5
Śliwki z sosem zmiksuj i polej mięso.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej