Kurczak z cytrynową nutą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z cytrynową nutą

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy.

Krok 2

Przekrawamy ją na dwie części, a następnie wzdłuż, by uzyskać łącznie cztery niezbyt grube filety.

Krok 3

Przygotowujemy marynatę. Do gotowych przypraw dodajemy drobno posiekany czosnek, olej i wodę.

Krok 4

Marynatą nacieramy dokładnie kurczaka i odstawiamy go na 15-30 minut by lepiej nabrał smaku.

Krok 5

Kurczaka wkładamy do torebek i smażymy bez tłuszczu około 10 minut, przewracając od czasu do czasu. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z cytrynową nutą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej