Kurczę pieczone z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę pieczone z jabłkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1800 gramów

5 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszkę kurczak oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz zawartością opakowania Fix Gyros, ale bez sosu. Odłóż kurczaka, zawiniętego w folię, do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Krok 2

Jabłka umyj i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Połowę wymieszaj z majerankiem i włóż do środka tuszki kurczaka, wylot zepnij wykałaczkami albo zaszyj.

Krok 3

Ułóż tuszkę w brytfance piersiami do góry. Posmaruj połową roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 30 minutach wlej do brytfanki bulionetkę rozpuszczoną w ok. 1 szkl. gorącej wody. Piecz następne 1,5 godziny polewając wytworzonym sosem co 15 minut. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć 15 minut zanim je pokroisz.

Krok 4

Na patelni podgrzej resztę masła i podsmaż na nim pozostałe jabłka aż zmiękną, dodaj sok z cytryny i miód, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z dodatkiem podsmażonych jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej