Kurczę pieczone z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę pieczone z jabłkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1800 gramów

5 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszkę kurczak oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz zawartością opakowania Fix Gyros, ale bez sosu. Odłóż kurczaka, zawiniętego w folię, do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Krok 2

Jabłka umyj i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Połowę wymieszaj z majerankiem i włóż do środka tuszki kurczaka, wylot zepnij wykałaczkami albo zaszyj.

Krok 3

Ułóż tuszkę w brytfance piersiami do góry. Posmaruj połową roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 30 minutach wlej do brytfanki bulionetkę rozpuszczoną w ok. 1 szkl. gorącej wody. Piecz następne 1,5 godziny polewając wytworzonym sosem co 15 minut. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć 15 minut zanim je pokroisz.

Krok 4

Na patelni podgrzej resztę masła i podsmaż na nim pozostałe jabłka aż zmiękną, dodaj sok z cytryny i miód, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z dodatkiem podsmażonych jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej