Kurczę pieczone z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę pieczone z jabłkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1800 gramów

5 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszkę kurczak oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz zawartością opakowania Fix Gyros, ale bez sosu. Odłóż kurczaka, zawiniętego w folię, do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Krok 2

Jabłka umyj i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Połowę wymieszaj z majerankiem i włóż do środka tuszki kurczaka, wylot zepnij wykałaczkami albo zaszyj.

Krok 3

Ułóż tuszkę w brytfance piersiami do góry. Posmaruj połową roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 30 minutach wlej do brytfanki bulionetkę rozpuszczoną w ok. 1 szkl. gorącej wody. Piecz następne 1,5 godziny polewając wytworzonym sosem co 15 minut. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć 15 minut zanim je pokroisz.

Krok 4

Na patelni podgrzej resztę masła i podsmaż na nim pozostałe jabłka aż zmiękną, dodaj sok z cytryny i miód, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z dodatkiem podsmażonych jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej