
Składniki
1800 gramów
5 sztuk
1 łyżka
3 łyżki
1 łyżeczka
3 szczypty
3 szczypty
1 łyżeczka
1 opakowanie
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszkę kurczak oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz zawartością opakowania Fix Gyros, ale bez sosu. Odłóż kurczaka, zawiniętego w folię, do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
Krok 2
Jabłka umyj i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Połowę wymieszaj z majerankiem i włóż do środka tuszki kurczaka, wylot zepnij wykałaczkami albo zaszyj.
Krok 3
Ułóż tuszkę w brytfance piersiami do góry. Posmaruj połową roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 30 minutach wlej do brytfanki bulionetkę rozpuszczoną w ok. 1 szkl. gorącej wody. Piecz następne 1,5 godziny polewając wytworzonym sosem co 15 minut. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć 15 minut zanim je pokroisz.
Krok 4
Na patelni podgrzej resztę masła i podsmaż na nim pozostałe jabłka aż zmiękną, dodaj sok z cytryny i miód, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z dodatkiem podsmażonych jabłek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Gyros z sosem paprykowo-ziołowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej