Kurczę pieczone z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczę pieczone z jabłkami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1800 gramów

5 sztuk

1 łyżka

3 łyżki

1 łyżeczka

3 szczypty

3 szczypty

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuszkę kurczak oczyść, umyj i osusz. Natrzyj w środku i na zewnątrz zawartością opakowania Fix Gyros, ale bez sosu. Odłóż kurczaka, zawiniętego w folię, do lodówki na przynajmniej 2 godziny.

Krok 2

Jabłka umyj i pokrój na ósemki, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj ze skórki. Połowę wymieszaj z majerankiem i włóż do środka tuszki kurczaka, wylot zepnij wykałaczkami albo zaszyj.

Krok 3

Ułóż tuszkę w brytfance piersiami do góry. Posmaruj połową roztopionego masła i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po 30 minutach wlej do brytfanki bulionetkę rozpuszczoną w ok. 1 szkl. gorącej wody. Piecz następne 1,5 godziny polewając wytworzonym sosem co 15 minut. Po upieczeniu pozwól mięsu odpocząć 15 minut zanim je pokroisz.

Krok 4

Na patelni podgrzej resztę masła i podsmaż na nim pozostałe jabłka aż zmiękną, dodaj sok z cytryny i miód, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kurczaka podawaj z dodatkiem podsmażonych jabłek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczę pieczone z jabłkami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej